Verdict incert al CNSM cu privire la taxa pe activele bancare. In urma intrunirii de luni, Conducerea Comitetului a “identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislatiei in vigoare”. Se pare, insa, ca s-a discutat inclusiv “dezlegarea” taxei de indicele ROBOR.

In urma cu o saptamana, in cadrul Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) s-a decis formarea unui grup de lucru care sa propuna solutii de “adaptare” a taxei.

In sedinta de luni a Consiliului general al CNSM au fost prezentate concluziile acestui grup interinstitutional format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Bancii Nationale a Romaniei referitoare la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene (OUG 114/2018).

“In baza materialului prezentat, CNSM a identificat solutii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislatiei in vigoare”, se arata in comunicatul emis in urma sedintei.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, s-a propus inclusiv renuntarea la referinta ROBOR in aplicarea taxei.

Reprezentantii sistemului bancar, dar si conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au solicitat, inca de la adoptarea Ordonantei, renuntarea la legarea taxei de ROBOR.

De ce ar trebui sa se renunte la legarea taxei de ROBOR?

Bancile spun ca aceasta legatura, intre taxa pe active si indicele pietei monetare, nu exista nicaieri in Europa iar o taxa impusa pe ROBOR echivaleaza cu o taxa pe inflatie, generata de politicile guvernamentale.

La randul sau, conducerea BNR sustine ca legarea taxei de indicele ROBOR afecteaza independenta politicii monetare si, deci, si pe cea a bancii centrale.

“Avem deja sesizari de la Banca Centrala Europeana si (taxa pe active, in actuala formula -n.r.) nu raspunde sau incalca Tratatul Unional. Si la asta nu avem incotro. Am solicitat in mod expres ministrului de Finante sa gaseasca o solutie. Nimeni nu contesta dreptul Guvernului de a impozita inclusiv bancile. Peste tot in Europa, cand s-a facut, nu s-a facut legat de rata de politica monetara, ca pana la urma ROBOR-ul este o parte a politicii monetare", a declarat recent Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Bancile sunt obligate, de la 1 ianuarie, sa plateasca o taxa trimestriala pe active, daca media ROBOR la 3 si 6 luni depaseste 2% in trimestrul anterior. Taxa variaza de la 0,1% daca referinta este intre 2% si 2,5% si ajunge la 0,5%, daca referinta depaseste 4%.

Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala a fost infiintat in baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, asigurandu-se astfel implementarea Recomandarii Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudential al autoritatilor nationale.

Din cadrul CNSM fac parte reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara si ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea in domeniul supravegherii macroprudentiale a sistemului financiar national, prin stabilirea politicii macroprudentiale si a instrumentelor adecvate pentru punerea in aplicare a acesteia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri