BCR a realizat un profit net de peste 1,2 miliarde de lei in 2018, in crestere cu 80% fata de anul precedent, pe baza rezultatului operational solid, a costurilor de risc reduse si a evolutiilor pe toate liniile de business. In ceea ce priveste activele, acestea au crescut la 71,530 miliarde de in 2018, de la 70,931 miliarde de lei, valoare inregistrata la finalul anului anterior.

Creditele si avansurile acordate clientilor de catre BCR au crescut cu 8,7%, la 36,4 miliarde de lei, in principal datorita cresterii sustinute a creditelor retail, in timp ce stocul de credite corporate a crescut marginal, conform unui comunicat de presa emis de catre banca. Creditele noi pentru companii au fost de 7,1 miliarde de lei in 2018, bani care au ajuns in sectoare precum industria prelucratoare (in principal auto), agricultura, servicii medicale si IT. In ceea ce priveste sectorul IMM-urilor, finantarea acestora a crescut cu 15% fata de 2017, depasind 5,45 miliarde de lei.

Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 16%, la 2,047 miliarde de lei, de la 1,764 miliarde de lei in 2017, ca urmare a cresterii nivelului dobanzilor in piata, precum si a volumelor mai mari de credite si conturi curente.

“2018 a fost un an de consolidare a parteneriatelor strategice dezvoltate cu clientii nostri, in care am continuat sa sprijinim companiile romanesti si multinationale care au creat valoare adaugata in economie. Am fost mai flexibili si am eficientizat procesele, urmand sa continuam aceeasi directie si anul acesta. Le multumesc clientilor pentru curajul de a crede intr-o Romanie prospera si le multumesc colegilor pentru ca se reinventeaza in fiecare zi. Ne transformam si invatam in fiecare zi de la clientii nostri, si lucram intens la simplificarea interactiunilor cu ei. Am demonstrat ca suntem un partener de incredere atat pentru mediul privat, cat si pentru cel guvernamental, unde am jucat un rol important in toate proiectele strategice, precum Prima Casa sau Start-up Nation. Din pacate, de la finalul lui 2018 lucram intr-un context economic mai impredictibil ca niciodata. Directia in care ne indreptam in prezent poate influenta puternic generatiile viitoare. Este necesar sa ne asezam cu totii la masa si sa analizam la rece ce functioneaza si ce nu. Istoria recenta arata ca taxele sectoriale nu ajuta economiile ce o aplica si creeaza neincredere.” – Sergiu Manea, CEO Banca Comerciala Romana

Veniturile nete din comisioane au avansat cu 0,9% la 706,8 milioane de lei, de la 700,7 milioane de lei in 2017, datorita veniturilor mai mari din mentenanta, precum si a tranzactiilor cu si fara numerar.

Credite noi acordate persoanelor fizice si microintreprinderilor de peste 8 mld. de lei

BCR a generat credite totale noi, acordate in moneda locala persoanelor fizice si microintreprinderilor, de peste 8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) in 2018, pe baza cresterii, fata de 2017, cu 50% a vanzarilor de credite de nevoi personale “Divers” si o crestere de trei ori a vanzarilor pentru creditul standard imobiliar “Casa Mea”. De asemenea, BCR a ajuns la o cota de piata de 22% din segmentul creditelor imobiliarde acordate in 2018

Venitul operational al bancii a crescut cu 13,8%, la 3,285 miliarde de lei, de la 2,888 miliarde de lei in 2017, ca urmare a cresterii veniturilor nete din dobanzi, a veniturilor din comisioane si a rezultatului net din tranzactionare. Cheltuielile administrative generale in 2018 au ajuns la 1,650 miliarde de lei, mai mari cu 6,9%, comparativ cu 1,544 miliarde de lei in 2017, fiind impactate de cheltuilile mai mari de personal, de cheltuielile sezoniere si de cele de marketing.

Au fost inregistrate costuri de risc mai mari in anul 2018 comparativ cu anul precedent (121,2 milioane de lei versus 32,4 milioane de lei), datorita constituirilor de provizioane mai mari inregistrate in 2018.

Banca a lansat in septembrie platforma de banking inteligent George care a ajuns la 300.000 de utilizatori la finalul lui 2018. Introducerea George a fost unul din motoarele de crestere a tranzactiilor digitale in retail, care au inregistrat un plus de 36%, pana la 14 milioane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri