Grupul bancar austriac Erste Group a raportat joi un profit net de aproape 1,793 miliarde de euro in 2018, in crestere cu 36% fata de 2017, fiind cel mai bun rezultat inregistrat de grup in cei 200 de ani de activitate, a anuntat Erste Group.

"Profitul net anual, care a crescut cu peste o treime, la aproape 1,8 miliarde de euro, nu este doar cel mai bun rezultat al nostru inregistrat vreodata, ci este si un simbol pentru aniversarea noastra de 200 de ani, pentru durabilitatea unui model de afaceri care a schimbat semnificativ regiunea in care suntem si astazi activi", a spus Andreas Treichl, directorul general de la Erste Group Bank AG, scrie Agerpres.

Treichl a subliniat ca acest rezultat a fost sustinut de fundamente puternice: crestere cu 7% atat a depozitelor, cat si a creditelor, imbunatatirea suplimentara a ratei creditelor neperformante la 3,2%, venitul net din dobanzi a crescut cu 5,3%, in timp ce venitul net din comisioane a urcat cu 3,1%. De asemenea, cheltuielile au ramas aproape neschimbate si au reprezentat astfel un factor pentru cresterea semnificativa a rezultatului operational cu aproape 9%.

"Suntem multumiti de nivelul indicatorilor nostri de capital si de lichiditate: rata capitalului comun de rang 1 a fost de 13,5%, in timp ce indicele de capital total a fost de 18,2%. In acest context, dorim sa impartim rezultatul bun cu actionarii nostri si, prin urmare, vom propune in cadrul adunarii generale anuale un dividend mai mare, in valoare de 1,40 euro pe actiune", a spus Andreas Treichl.

In ceea ce priveste perspectivele, Erste Group mizeaza pe o crestere reala a PIB de circa 3% pentru regiunea Europei Centrale si de Est si de peste 2% pentru Austria. Aceasta ar urma sa fie sustinuta de cererea interna solida, salariile mai mari in termeni reali, scaderea ratei somajului si de disciplina fiscala la nivelul intregii regiuni.

Pe baza unei cresteri de 4-6% a creditarii, Erste Group se asteapta ca veniturile sa creasca mai mult decat cheltuielile. Costurile de risc vor creste, dar vor ramane la minime istorice (10-20 puncte de baza). Cu toate acestea, grupul bancar austriac avertizeaza ca indicatorul 'alte rezultate operationale' va fi afectat negativ de taxa bancara din Romania.

Erste Group Bank are o expunere mare pe Romania, aproximativ 8,4% din veniturile sale fiind asigurate de Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din Romania.

BCR ofera o gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 512 unitati de retail amplasate in majoritatea oraselor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toata Romania si prin cele 21 de centre de business si 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri