Grupul bancar austriac Erste Group a raportat joi un profit net de aproape 1,793 miliarde de euro in 2018, in crestere cu 36% fata de 2017, fiind cel mai bun rezultat inregistrat de grup in cei 200 de ani de activitate, a anuntat Erste Group.

"Profitul net anual, care a crescut cu peste o treime, la aproape 1,8 miliarde de euro, nu este doar cel mai bun rezultat al nostru inregistrat vreodata, ci este si un simbol pentru aniversarea noastra de 200 de ani, pentru durabilitatea unui model de afaceri care a schimbat semnificativ regiunea in care suntem si astazi activi", a spus Andreas Treichl, directorul general de la Erste Group Bank AG, scrie Agerpres.

Treichl a subliniat ca acest rezultat a fost sustinut de fundamente puternice: crestere cu 7% atat a depozitelor, cat si a creditelor, imbunatatirea suplimentara a ratei creditelor neperformante la 3,2%, venitul net din dobanzi a crescut cu 5,3%, in timp ce venitul net din comisioane a urcat cu 3,1%. De asemenea, cheltuielile au ramas aproape neschimbate si au reprezentat astfel un factor pentru cresterea semnificativa a rezultatului operational cu aproape 9%.

"Suntem multumiti de nivelul indicatorilor nostri de capital si de lichiditate: rata capitalului comun de rang 1 a fost de 13,5%, in timp ce indicele de capital total a fost de 18,2%. In acest context, dorim sa impartim rezultatul bun cu actionarii nostri si, prin urmare, vom propune in cadrul adunarii generale anuale un dividend mai mare, in valoare de 1,40 euro pe actiune", a spus Andreas Treichl.

In ceea ce priveste perspectivele, Erste Group mizeaza pe o crestere reala a PIB de circa 3% pentru regiunea Europei Centrale si de Est si de peste 2% pentru Austria. Aceasta ar urma sa fie sustinuta de cererea interna solida, salariile mai mari in termeni reali, scaderea ratei somajului si de disciplina fiscala la nivelul intregii regiuni.

OTP Bank Romania, profit de...
Citeste si: OTP Bank Romania, profit de 55,3 milioane de lei dupa impozitare

Pe baza unei cresteri de 4-6% a creditarii, Erste Group se asteapta ca veniturile sa creasca mai mult decat cheltuielile. Costurile de risc vor creste, dar vor ramane la minime istorice (10-20 puncte de baza). Cu toate acestea, grupul bancar austriac avertizeaza ca indicatorul 'alte rezultate operationale' va fi afectat negativ de taxa bancara din Romania.

Erste Group Bank are o expunere mare pe Romania, aproximativ 8,4% din veniturile sale fiind asigurate de Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca din Romania.

BCR ofera o gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 512 unitati de retail amplasate in majoritatea oraselor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toata Romania si prin cele 21 de centre de business si 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Vanzarile Sphera Franchise...
Citeste si: Vanzarile Sphera Franchise Group au crescut cu 24,6% in 2018

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ING Bank Romania creste salariul minim: la cat va ajunge