OTP Bank Romania a anuntat un profit de 55,3 milioane de lei, dupa plata impozitelor, in crestere cu 25% fata de 2017. Totalul activelor bancare din serviciile de creditare a atins 8,37 miliarde de lei, din care IMM-urile au generat 1,37 miliarde de lei

Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 14%, sustinut de o creditare solida in segmentele creditelor ipotecare si IMM. Volumul creditelor ipotecare a inregistrat un avans de 9%, iar volumul imprumuturilor IMM, o crestere de 33% de la an la an. De asemenea, imprumuturile accesate de companii mari au crescut cu 17%. Totalul activelor bancare din serviciile de creditare a atins 8,37 miliarde de lei, din care IMM-urile au generat 1,37 de miliarde de lei.

In cazul creditelor noi, creditarea ipotecara si cea a IMM-urilor au inregistrat cresteri semnificative, cu +56%, respectiv +48% peste nivelul inregistrat in anul anterior, conform unui comunicat de presa emis de catre banca.

Apetitul romanilor pentru depozite a fost mai ridicat in 2018, cand OTP Bank Romania a inregistrat o crestere de 29% a volumului depozitelor fata de 2017. Progresul a fost sustinut atat de segmentul retail, cat si de cel corporate. Raportul net credite/depozite a scazut la 125%, de la 141,6% in anul precedent.

In acelasi timp, volumul creditelor neperformante (DPD90+) ajustat la cursul de schimb valutar si-a reluat declinul, cu o scadere de 42 milioane lei in 2018, fata de cresterea de 28,5 milionae lei in anul anterior. Credite neperformante in valoare de 603 milioane lei au fost vandute sau scoase din evidentele contabile. Rata DPD90+ a ajuns la 5,1%, in scadere cu 8,4 pp fata de 2017. Volumul creditelor depreciate – stadiul 3 a reprezentat 9% din totalul creditelor brute la final de 2018.

Costurile totale de risc au scazut pana la 81,6 milioane lei, cu +4% de la an la an. In trimestrul patru, costurile de risc au ajuns la 46,1 milioane lei. Principalul motiv a fost modificarea in modelul de provizionare IFRS 9 a parametrilor PD (Probabilitatea de nerambursare) si LGD (Pierdere in caz de nerambursare), dar si a asteptarilor macroeconomice.

Profitul operational al bancii s-a imbunatatit cu 13% in 2018, ca urmare a veniturilor totale si a cheltuielilor operationale mai mari, ambele variable crescand cu 12%. Venitul net din dobanzi anuale s-a apreciat cu 17%, sustinut de creditele performate in crestere, iar venitul net din comisioane si alte taxe a inregistrat +15%, ca rezultat al depozitelor mai mari, al tranzactiilor si al veniturilor provenite din carduri. In ceea ce priveste cheltuielile operationale, cresterea fost influentata de inflatia salariala (in 2018, costurile medii ale salariilor au crescut cu peste de 8% in sectorul financiar) si de cresterea numarului angajatilor (+7%) pentru consolidarea activitatii locale.

In conformitate cu standardele locale, activele bancii au inregistrat 11,1 miliarde lei, iar profitul dupa impozitare a fost de 29 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului bancii a crescut semnificativ la 18,03%, de la 16,84% in trimestrul anterior.

OTP Group a inregistrat in 2018 cel mai mare profit ajustat din istoria sa, in valoare de 325,3 miliarde HUF (peste 1 miliard de euro), o crestere de 15% de la an la an. Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (180 miliarde HUF/ 566 milioane euro), DSK Bank din Bulgaria (47,3 miliarde HUF/ 148 milioane euro), Ucraina (24,4 miliarde HUF/ 76 milioane euro) si Rusia (16,4 miliarde HUF/ 51 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri