BNR ii rapunde Noricai Nicolai la intrebarile referitoare la rezerva de aur a Romaniei: toate informatiile solicitate se afla in Rapoartele BNR disponibile pe site-ul institutiei. “Existenta rezervelor internationale, administrarea lor corecta conform standardelor internationale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR si a Romaniei pe plan extern”, spune purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

“Intr-o interventie recenta, doamna Norica Nicolai, membru al Parlamentului European, a acuzat lipsa de transparenta a BNR in legatura cu administrarea rezervei internationale a Romaniei, cu deosebire a rezervei de aur. Banca Nationala a Romaniei respinge ferm aceste acuzatii ca fiind complet nefondate. Rapoartele anuale ale bancii, prezentate public incepand cu anul 1991, au prezentat in detaliu, in capitole separate, situatia rezervelor internationale ale Romanei si, in cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori in aceasta perioada, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internationale ale Romaniei”, sustine purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Cel mai recent raport anual, cel aferent anului 2017, depus la Parlamentul Romaniei in iunie 2018, are un capitol dedicat - Administrarea rezervelor internationale (pag. 160 - 167).

“Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operatiunile specifice legate de administrarea rezervei (compozitia valutara, tipurile de operatiuni, limitele de expunere etc.) si modul de realizare a obiectivelor strategice. In acest raport exista si un capitol special despre Evolutia stocului de aur in perioada 1990 – 2017 (pag. 167 – 178), care prezinta sintetic toate detaliile legate de evolutia rezervei internationale de aur in aceasta perioada”, mai spune Dan Suciu.

Cand a fost plasat aurul in Anglia?

BNR reaminteste ca transferul partii din rezerva de aur in contul de aur detinut la Banca Angliei s-a facut in perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea in prealabil a autoritatilor statului (presedintie, guvern, parlament).

“In consecinta, a acuza lipsa de transparenta a Bancii Nationale a Romaniei in privinta acestui subiect inseamna pur si simplu ignorarea documentelor oficiale puse in fiecare an la dispozitia autoritatilor statului si publicului larg”, a adaugat purtatorul de cuvant al BNR.

Rapoartele anuale ale bancii centrale din ultimii 10 ani sunt publicate pe site-ul bancii, astfel ca “doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decat sa le consulte pentru a avea toate raspunsurile la intrebarile pe care le-a ridicat public. Asa cum am mai mentionat cu alte ocazii, tot pe site-ul bancii se gasesc si alte materiale explicative in privinta administrarii rezervei de aur”, a mai spus Suciu.

In plus, BNR face un apel catre toti cei care abordeaza subiecte legate de rezerva internationala a Romaniei sa consulte documentele oficiale al bancii, pentru a avea la dispozitie informatii detaliate in legatura cu aceasta tema.

“Punerea sub semnul intrebarii a rezervei de aur sau a rezervei internationale a Romaniei nu este doar un semn de ignorare a realitatii, de sfidare a logicii economice si a practicilor prudentiale internationale, ci o forma de raspandire a unor informatii false. BNR este o institutie care face parte din Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) din 2007 si respecta cu strictete toate procedurile internationale de verificare si auditare contabila. In consecinta, situatiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firma de audit international, pe baza standardelor internationale recunoscute. Pe baza acestor verificari si evaluari, BNR isi poate indeplini atributiile prevazute de lege, inclusiv cele de garant al obligatiilor externe ale statului roman si ale convertibilitatii leului care fac posibile platile internationale publice si private ale Romaniei”, mai spune oficialul BNR.

Totodata, acesta subliniaza faptul ca in cel mai recent raport anual al BNR, aferent anului 2017, aceste auditari se gasesc mentionate explicit in Capitolul 16 – Situatiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, cu reflectarea contabila a operatiunilor de administrare a activelor, a valorii totale a rezervei de aur din tara si strainatate. Existenta rezervelor internationale, administrarea lor corecta conform standardelor internationale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR si a Romaniei pe plan extern.

Exemplu tipic de ingnoranta si autosuficienta!

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai a cerut, sambata, guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sa faca publice conditiile plasarii rezervei de aur a Romaniei in strainatate, atat in Elvetia, cat si in Marea Britanie, considerand ca lipsa de transparenta in legatura cu aceste decizii de politica monetara a creat discutiile referitoare la rezervele de aur.

"Eu stiu foarte clar ca noi avem o preocupare, pentru ca noi am pierdut aurul Romaniei o data in istoria noastra. Noi stim foarte bine ce s-a intamplat cu rezervele de aur din Romania. Nu vreau sa se inteleaga si poate ca este foarte bine sa explicam ca aurul nostru, fiind la Bursa de la Londra, asta inseamna o lipsa de respect fata de Marea Britanie. Nu, piata de la Londra este o piata onorabila si decenta. Eu am o alta problema cu aceasta chestiune, care este problema tipic romaneasca: domnul Isarescu ne spune ca doar Banca Centrala Europeana va zice ce va zice in ceea ce priveste aceasta situatie. Nu, este o chestie de politica monetara. Lumea, pe de o parte, decide sa si-l tina in tara, pe de alta parte vrea sa plaseze, dar, cand plasezi, plasezi la termen si cu dobanda. Eu ii cer domnului Isarescu sa-mi spuna, pentru ca niciodata nu stim de cand aurul este plecat, stim din luari de pozitie ca a fost o perioada in Elvetia, dupa aceea am aflat ca este in Marea Britanie. E foarte bine sa ne spuna public: domnule, l-am plasat in cantitatea X in Elvetia pe acest termen, asta este dobanda pe care aceasta tara - ca e al ei, nu al Bancii Nationale, e aurul Romaniei - a obtinut-o. Dar lipsa de transparenta in aceasta decizie de politica monetara a creat aceasta discutie", a afirmat Nicolai, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita.

Europarlamentarul a adaugat ca nu doreste sa reactioneze "populist" la proiectul de lege depus in Senat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae privind depozitele de aur constituite de BNR in strainatate, dar are nevoie de informatiile pe care i le cere lui Mugur Isarescu pentru o decizie echilibrata.

"Eu vreau sa discutam aceasta lege, sa vedem cat este bine sa lasam in tara, daca am castiga ceva plasandu-l in afara, dar nimeni nu stie de fapt de cand este plasat, ce bani s-au obtinut din acest aur. Nu vreau sa imi pun intrebari de nicio natura, dar vreau sa stiu clar care au fost conditiile acestui plasament. (...) N-ar fi fost aceasta lege, va spun foarte sincer, daca BNR venea si spunea in rapoartele ei: am plasat la Londra, am obtinut atat. (...) Anglia este o formula onorabila, nimeni n-a pierdut vreodata din Anglia, dar noi nu stim, practic, nici valoare, nici cu exactitate cantitatea si nici cat s-a obtinut in acesti 10 ani. Imi pare rau, dar eu nu las aurul intr-o piata fara sa castig nimic. Si cred ca ar fi si un dezastru sa mai aflam ca am si platit ca sa ni-l tina unii, ca atunci mai bine il tineam aici, ca tot nu mai dadeam niciun ban. Toate lucrurile acestea trebuie clarificate si, dupa aceea, sigur, proiectul de lege este in Parlament, il discutam. Asta este o chestiune preliminara, deci eu nu imi permit sa am un punct de vedere pana nu stiu o realitate. Nici nu vreau sa reactionez populist, dar vreau o decizie echilibrata", a explicat Norica Nicolai.

Ea a sustinut ca toate politicile monetare ale BNR trebuie discutate cu Guvernul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri