Contractele la termen (futures), construite pe activul suport al indicelui BET vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand din luna aprilie, urmand ca in decursul anului numarul de produse sa fie diversificat.
In acest moment, din punct de vedere tehnic, atat ca reglementari cat si la soft de tranzactionare, suntem gata sa tranzactionam contractele la termen (futures) construite pe indicele BET. Ne mai trebuie insa o casa de compensare, pe care am inceput sa o facem pe structura Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare(SNCDD) , a declarat la Money Channel, Septimiu Stoica, presedintele BVB, informeaza NewsIn.

Ulterior conducerea Bursei va depune documentatia necesara la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pentru a obtine autorizarea, proces care dureaza, a mai spus oficialul BVB.

Actionariatul Bursei a aprobat majorarea capitalului social al SNCDD si schimbarea obiectului de activitate a institutiei. "Va mai urma o majorare de capital prin aportul in natura al BVB cu structura informatica necesara", a mai spus Stoica. Capitalul social al Societatii Nationale de Compensare, Decontare si Depozitare va fi majorat de la 100.000 euro in prezent la 400.000 euro. Pentru a putea sustine tranzactiile cu instrumente derivate la Bursa de Valori Bucuresti, SNCDD trebuie sa isi majoreze capitalul social pana la echivalentul in lei a 300.000 euro si sa isi modifice obiectul de activitate, prin includerea operatiunile posttranzactionare cu contracte la termen.

Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare functioneaza din iulie 1997, ca organism de autoreglementare, activitatea sa fiind supervizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. SNCDD a fost constituita sub forma unei societati pe actiuni non-profit si are un capital social de 381.820 lei. Actionarii SNCDD sunt 210 organizatii financiare romanesti, printre care 28 de banci, 169 de societati de serviici de investitii financiare, Bursa de Valori Bucuresti, Asociatia Brokerilor (fosta Asociatie Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare) si alte 11 persoane juridice romanesti.

Potrivit presedintelui BVB, dupa un exercitiu de doua luni de tranzactionare a contractelor la termen construite pe indicele BET, se va lua in calcul contruirea altor produse derivate, atat pe indicii BVB cat si pe actiuni. "Nu excludem nici posibilitatea de a construi instrumente derivate pe rata dobanzii si pe cursul de schimb", a mai spus Stoica.

"In functie de cererea investitorilor, in perspectiva ne vom gandi si la produsele derivate cu alte active, cum ar fi marfurile, inclusiv pe aur", a spus Stoica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri