Leul s-a apreciat usor joi, 7 martie, atat fata de euro cat si fata de dolarul american. Aprecierea leului a avut loc in conditiile in care si dobanzile au scazut pe piata monetara. pe termen lung, insa, analistii estimeaza deprecierea treptata a monedei nationale.

Asadar, pentru joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de 4,7448 lei/euro, in scadere cu 0,25 bani (0,05%), de la 4,7473 lei/euro car a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul a revenit pe crestere

In acelasi timp, leul s-a apreciat si fata de dolarul american, pentru care banca centrala a calculat, joi, un curs de 4,1943 lei/dolar, in scadere cu 0,67 bani (0,16%), fata de sedinta precedenta cand cotatia a fost de 4,2010 lei/dolar. Aprecierea leului in fata dolarului american vine dupa mai multe sedinte in care moneda nationala a pierdut teren in fata celei americane.

Dolarul american este cotat indirect pe piata de la Bucuresti, prin raportare la euro. In aceste conditii, aprecierea leului in fata euro, suprapusa pe o crestere usoara a raportului euro/dolar, a atras dupa sine si o scadere a dolarului in raport cu leul.

Francul elvetian, care este cotat pe piata romaneasca dupa acelasi mecanism ca si dolarul american, ceea ce inseamna ca deprecierea euro se reflecta si in cursul francului fata de leu, a scazut si el in sedinta de joi. Astfel, pentru franc, BNR a calculat un curs de 4,1769 lei/franc, in scadere fata de cotatia de miercuri, respectiv 4,1802 lei/franc.

Curs valutar BNR astazi, 21...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 21 martie: leul creste fata de euro si dolar

Cursul euro in regiune - fluctuatii nesemnificative

In regiune, euro a stagnnat, in mare, in fata monedelor nationale. In raport cu coroana ceha, cursul stabilit joi a fost similar cu cel stabilit cu o zi inainte, iar fata de zlotul polonez a marcat o usoara apreciere, cu 0,05%. In schimb, fata de forintul unguresc, euro s-a depreciat chiar mai putin, cotatia inregistrand o scadere de 0,02% la jumatatea sedintei de tranzactionare.

Cotatia leului in fata principalelor valute s-a stabilizat, in oarecare masura, dupa deprecierile semnificative suferite in prima luna a anului, pe fondul instabilitatii legislative in domeniul financiar.

Pentru perioada urmatoare, insa, analistii estimeaza ca leul se va deprecia constant in fata euro, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si fara perspectiva de corectare in perioada urmatoare (deficitul bugetar si deficitul de cont curent).

Astfel, peste un an, analistii financiari participanti la sondajul lunar derulat de CFA Romania vad cursul euro/leu la aproape 4,9 lei/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 22 martie: leul creste in raport cu euro