Leul a continuat sa se aprecieze, vineri, 8 martie, usor in fata monedei unice europene, insa s-a depreciat semnificativ in raport cu dolarul american. Evolutia leului fata de dolar se explica prin aprecierea monedei americane fata de euro pe plan international.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat, vineri, un curs de 4,7410 lei/euro, in scadere cu 0,38 bani (0,08%), de la 4,7448 lei/euro cat a fost in sedinta anterioara.

Curs BNR pentru dolar: leul scade din nou

In schimb, leul s-a depreciat mai accelerat fata de dolarul american, pentru care banca centrala a calculat, vineri, un curs de 4,2261 4,1943 lei/dolar, in urcare cu cu 3,18 bani (0,76%), comparativ cu sedinta precedenta cand cotatia a fost de 4,1943 lei/dolar. Moneda americana revine, astfel, pe crestere in raport cu leul romanesc, dupa ce trendul a fost intrerupt in sedinta de joi, cand moneda romaneasca a inregistrat o apreciere episodica in ultima vreme in fata dolarului.

Moneda americana nu este cotata direct pe piata de la Bucuresti, raportul dintre aceasta si moneda locala fiind stabilit prin intermediul monedei unice europene. De aceea, aprecierea dolarului fata de euro, inregistrata in ultimele24 de ore (paritatea a scazut chiar sub 1,12 dolari/euro temporar) s-a reflectat si in cresterea cursului dolar/leu pe piata romaneasca.

Francul elvetian, urmarit de persoanele care au de platit rate la creditele contractate in aceasta valuta, s-a apreciat, vineri, 8 martie, in fata leului. Astfel, pentru franc, BNR a calculat un curs de 4,1850 lei/franc, in urcare fata de cotatia de joi, respectiv 4,1769 lei/franc.

Cursul euro in regiune - scadere pe linie

Comparativ cu monedele din regiune, leul romanesc a evoluat in aceeasi directie, raportat la euro. Atat in Cehia, cat si in Ungaria si in Polonia, euro s-a depreciat in sedinta de vineri. Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha crestea in fata euro cu 0,06%, zlotul polonez inregistra o apreciere mai consistenta, de 0,16%, iar forintul unguresc urca cu 0,05%.

Cotatia leului in fata principalelor valute s-a stabilizat, in oarecare masura, dupa deprecierile semnificative suferite in prima luna a anului, pe fondul instabilitatii legislative in domeniul financiar.

Pentru perioada urmatoare, insa, analistii estimeaza ca leul se va deprecia constant in fata euro, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si fara perspectiva de corectare in perioada urmatoare (deficitul bugetar si deficitul de cont curent).

Astfel, peste un an, analistii financiari participanti la sondajul lunar derulat de CFA Romania vad cursul euro/leu la aproape 4,9 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri