pAIdAnalytix este o platforma web care foloseste inteligenta artificiala pentru a identifica platile eronate dintr-o companie. Am stat de vorba cu Radu Fertonea, fondatorul startup-ului FinTech, pentru a afla povestea din spatele solutiei dar si ce planuri are pentru anul 2019.

Radu Fertonea a lucrat timp de mai multi ani pentru companii din diferite industrii, de la zona de productie pana la cea bancara. A gestionat echipele operationale care se ocupau de intregul proces destinat tranzactiilor, de la crearea comenzii, procesarea facturii, procesarea platii pana la controlul bugetar si alte activitati.

“Toate aceste companii aveau un numar foarte mare de plati anuale, de ordinul sutelor de mii sau chiar milioanelor. De asemenea, toate aceste companii, sub o forma sau alta, aveau deja mecanisme de control ale acestor plati, in special cele listate la bursa. Marea problema cu aceste mecanisme de control asupra platilor era ca necesitau un efort uman mare, si in al doilea rand, nu acopereau riscul suficient de mult", povesteste Radu pentru wall-street.ro.

Pe Radu Fertonea il puteti intalni la conferinta Future Banking, organizata de wall-street.ro pe 14 si 15 mai, acesta fiind unul dintre speakerii evenimentului care va vorbi despre impactul pe care il are inteligenta artificiala la nivelul industriei bancare. Va puteti inscrie gratuit AICI.

Pornind de la aceste probleme pe care le-a identificat in urma experientei avute la companiile respective, Radu si-a propus sa gaseasca, in randul tehnologiilor emergente, solutia potrivita. Dintre toate metodele incercate, inteligenta artificiala a dat cele mai bune rezultate in ceea ce priveste rapiditatea, calitatea si costul. Timp de mai bine de doi ani a lucrat la dezvoltarea solutiei, pana in momentul in care a ajuns la o varianta pe care a putut sa o prezinte cu incredere in fata clientilor.

"Desi platforma pe care am construit-o utilizeaza ultimele tehnologii in materie de inteligenta artificiala, noi am testat-o in mod continuu pentru a confirma ca intr-adevar ajuta clientul sa descopere erorile la nivelul platilor mai usor decat metodele traditionale. pAIdAnalytix provine dintr-un proiect de incubare al grupului Societe Generale, iar in cadrul acestui proiect am apelat la colaboratori externi, din Romania in principal", precizeaza fondatorul pAIdAnalytix

Platforma pAIdAnalytix a fost implementata in 10 banci pana in acest moment si urmeza sa se extinda si catre alte sectoare

In momentul de fata, platforma pAIdAnalytix este implementata la nivelul a 10 banci, insa Radu precizeaza ca a inceput deja discutiile cu companii din sectoare precum cel petrolier, de asigurari sau retail, concentrandu-se pe cele din Franta si din Romania. Piata din tara noastra o estimeaza la aproximativ 100 de milioane de euro, fiind reprezentata de peste 600 de companii, in timp ce valoarea pietei din Franta ajunge la aproximativ 2 miliarde de euro, fiind reprezentata de peste 7.000 de companii.

"Procentul de plati eronate este strans corelat de gradul de automatizare si gradul de digitalizare al companiilor. Mai exact, cu cat procesele sunt mai automatizate si mai digitalizate, procentul de erori scade sau viceversa. Ce am observat insa, este ca in marile companii aceste procese de automatizare si de digitalizare pot dura foarte mult timp datorita complexitatii actului de schimbare. Noi am dorit sa cream ceva ce poate ajuta companiile acum, cu nivelul lor actual de digitalizare. Am vazut si companii care pierdeau milioane de euro anual din incidente de plata in mod direct si in mod indirect, din cauza efortului investit in a combate aceste erori, in mare parte efort uman", explica Fertonea (foto)

pAIdAnalytix le ofera potentialilor clienti o perioada de test, in care solutia ruleaza pe baza datelor furnizate de acestia. In momentul in care companiile sunt convinse de aportul adus de catre platforma, cele doua entitati incep colaborarea.

"Odata ce aceasta incredere este stabilita, costul platformei variaza in functie de numarul de plati al clientului, dar pentru a da un exemplu, o companie care are pana in 100.000 de plati anuale va plati in jur de 30.000 de euro anual", precizeaza Radu.

Lipsa increderii, principala provocare de care s-a lovit in Romania

Reprezentantul pAIdAnalytix descrie procesul de implementare a solutiei in cadrul unei companii ca fiind unul rapid, cu o durata de cateva saptamani. Exista mai multe reglementari pe care trebuie sa le respecte, in special in materie de protectia si confindentialitatea datelor, insa acesta precizeaza ca nu a intampinat impedimente importante pana in acest moment. Dimpotriva, cel mai mare impediment de care s-a lovit de cele mai multe ori in Romania a fost legat de incredere si nu de legislatie. Dincolo de partenerii care ii ajuta sa isi imbunatateasca si sa isi implementeze produsul, echipa pAIdAnalytix are 3 membrii principali, doi dintre ei concentrandu-se pe piata din Romania, in timp ce al treilea se ocupa de operatiunile din Franta.

"Nu suntem foarte focalizati pe cati membrii are echipa din acest moment. Solutia noastra este una cloud, putem sa implementam la un numar important de clienti fara a creste direct proportional numarul de persoane implicate, ceea ce inseamna ca avem un profil operational mai agil si cu mai putin risc", adauga Radu Fertonea.

Din prima zi de implementare a solutiei, aceasta are capacitatea de a identifica peste 95% din erorile reale, fiind folosita atat pentru analiza platilor din trecut, cat si in mod preventiv, inainte de orice plata. Dupa ce eroarea a fost identificata si analizata, se genereaza propunerea asupra platilor care au un risc mare de a fi eronate. Aceste propuneri sunt analizate de un operator uman care valideaza platile eronate reale, iar astfel modelul invata generand o predictie mai buna a doua oara.

Sursa foto: by Phonlamai Photo / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri