Michal Szczurek, CEO-ul ING Romania, nu vede cu ochi buni ordonanta 114/2018 aprobata de Guvern in ultimele zile ale anului trecut, ordonanta care introduce o taxa pe activele financiare ale bancilor, calculata in functie de evolutia ROBOR. Acesta a catalogat-o ca fiind o "surpriza totala" ce va avea efecte negative asupra intregii economii in cazul in care va fi mentinuta in forma actuala.

Principala "suparare" a CEO-ului ING provine din felul in care OUG 114/2018 a fost aprobata de catre Guvern. In plus, acesta sustine ca o astfel de taxa nu are nicio justificare.

"Suntem suparati pe modul in care a fost aprobata OUG 114/2018. A fost o surpriza totala ce a aparut in ultimele zile ale anului 2018. Cred ca acest mod de a proceda deterioreaza increderea in autoritati. Sa faci o lege fara un studiu de impact, fara a intelege efectele pe termen lung, nu asa trebuie realizate lucrurile. De asemenea, nu este rezonabil nivelul de taxare deoarece este mult mai ridicat decat in alte tari. In plus, nu suntem de acord cu aceasta taxa deoarece in perioada crizei, bancile din Romania nu au fost ajutate de catre Guvern, nu le-am cerut ajutorul, am adus noi capital pentru a fi sustenabile, de aceea nu cred ca exista un argument semnificativ pentru o taxare speciala a bancilor", precizeaza CEO-ul ING.

Acesta a mai adaugat ca principala ingrijorare este legata de impactul asupra economiei pe care il va avea taxa, nu doar asupra bancilor, ci si a companiilor din energie, telecom sau felul in care vor fi afectati administratorii de pensii private. Acesta se asteapta ca forma actuala a legii sa fie schimbata.

Cu toate acestea, Szczurek precizeaza ca banca va continua sa investeasca in Romania, dorind sa mai angajeze 200 de oameni in 2019. De asemenea, tot in cadrul aceleasi conferinta de presa, el a mai anuntat ca salariul minim brut la nivelul bancii va creste incepand cu luna aprilie la 3.750 de lei.

ING Bank a inregistrat un profit brut de 781 milioane de lei la nivelul anului 2018, in crestere cu 34% fata de anul anterior, in contextul dezvoltarii portofoliului, a sporirii numarului de clienti si a tranzactiilor procesate prin conturile ING. Cresterea organica a adus la o majorare a veniturilor cu 27% fata de anul trecut, depasind 1,82 miliarde lei in 2018. De asemenea, nivelul activelor a ajuns la finalul anului trecut la 38,3 miliarde de lei, in crestere cu 14% fata de anul anterior.

Conform variantei actuale a OUG 114/2018, taxa pe active aplicata bancilor se plateste timestrial, in functie de media celor doi indici pe cele trei luni anterioare. Astfel, incepand din 2019, bancile trebuie sa plateasca aceasta taxa in felul urmator:

  • 0,1% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 2% -2,5%
  • 0,2% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 2,5% -3%
  • 0,3% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 3% - 3,5%
  • 0,4% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi in intervalul 3,5% - 4%
  • 0,5% daca media trimestriala a ROBOR la 3 si 6 luni va fi peste 4%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri