Cea mai mare banca din Ungaria, OTP, si-a schimbat directorul general adjunct ca urmare a demisiei din motive familiale a titularului functiei, Zoltan Speder (foto), noul adjunct al directorului general urmand a fi numit Laszlo Urban, fost director in Banca Nationala a Ungariei.

Zoltan Speder era, de asemenea, vicepresedinte al consiliului de administratie al bancii ungare si coordona divizia strategica si financiara. El era membru in consiliul de administratie din 1991, vicepresedinte din 1995 si responsabil al diviziei strategice si financiare din 1996. "El a invocat motive familiale pentru demisie", potrivit unui comunicat al bancii, citat de NewsIn..

Speder a jucat un rol cheie in restructurarea subsidiarei din Bulgaria a OTP, DSK Bank, care "s-a dovedit a fi o poveste de succes si a devenit un model de urmat in cadrul grupului OTP", se mai arata in comunicat.

Dupa primele noua luni ale anului, OTP Bank avea active de peste 15 miliarde de euro si o cota de piata de aproape 25% in Ungaria, fiind lider pe piata tarii vecine. Banca are, in prezent, o retea de aproape 1.000 de unitati. Banca ungara este prezenta in Romania prin subsidiara OTP Bank Romania, care avea active de 1,99 miliarde lei (564 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie si controla 1,32% din piata bancara din Romania.

Piata ungara a reactionat negativ la demisia numarului doi in ierarhia OTP Bank. Titlurile OTP Bank au pierdut 1,7% pana in prima parte a zilei de marti pe Bursa din Budapesta, jucatorii reactionand negativ la anuntul demisiei numarului doi in ierahia OTP Bank, Zoltan Speder, care era considerat un personaj cheie in conducerea operatiunilor bancii.

Titlurile OTP au deschis sedinta la un pret de 8.380 forinti/actiune (33,12 euro) si se tranzactionau, in jurul urei 15:30, ora Romaniei, la un pret de 8.255 forinti/actiune (32,62 euro), potrvit datelor afisate de Bursa din Budapesta.

"Speder era vazut in piata ca fiind cel care tinea sub un control strict operatiunile OTP si care era responsabil de bugetul bancii si de estimarile financiare ale conducerii OTP, foarte atent urmarite de jucatorii pietei", a declarat, potrivit NewsIn, analistul KBC Securities, Marta Czajkowska.

Fostul director general adjunct si vice-presedinte al consiliului de administratie al OTP Bank anuntase o tinta de profit net pe 2007 pentru grupul financiar ungar de 222 miliarde de forinti (aproximativ 877 milioane euro la cursul de schimb forint/euro actual), in timp ce analistii estimeaza ca profitul net va fi de 210 miliarde de forinti (830 milioane euro). "Plecarea sa ar putea sa provoace anumite indoieli asupra capacitatii bancii de a atinge tintele pe care Speder le-a stabilit", a adaugat Czajkowska.

Analistii KBC Securities se asteptau ca piata sa aiba o reactie negativa la plecarea lui Speder, "pentru ca era un personaj cheie in echipa de conducere a bancii", potrvit Portfolio.

Analistii de la banca ceha de investitii Wood & Co au o opinie asemanatoare asupra schimbarii de la varful celui mai mare grup financiar din Ungaria. "Speder era numarul doi in ierarhia bancii si era bine vazut in piata, asa ca vestea ar putea declansa, astazi, reactii negative din partea jucatorilordin piata", a declarat, marti, analistul Wood & Co, Jiri Stanik.

Problema managementului a devenit o cruciala pentru OTP in urma expansiunii rapide din ultimul an in Europa Centrala si de Est si a nevoii de a integra noile subsidiare din strainatate, considera analistul KBC Securities, Marta Czajkowska. Succesorul directorului demisionat, Laszlo Urban, "va avea nevoie de timp pentru a ajunge sa aiba credibilitatea pe care si-a castigat-o Speder in fata investitorilor", a mentionat Czajkowska.

Analistul KBC Securities a ami spus ca, desi riscurile macroeconomice sunt mari in Ungaria, continua sa vada OTP Bank ca fiind foarte atractiva pe baza evaluarii fundamentelor sale, iar slabiciunile actuale pot fi considerate oportunitati de cumparare.

OTP a anuntat, marti, printr-un comunicat remis Bursei din Budapesta, ca Zoltan Spedera demisionat "din motive familiale", noul adjunct al directorului general urmand a fi numit Laszlo Urban, fost director in Banca Nationala a Ungariei.

OTP Bank are, in prezent, o retea de peste 1.250 de unitati si mai mult de 11 milioane de clienti in noua tari din estul si centrul Europei. Banca ungara este prezenta in Romania prin subsidiara OTP Bank Romania, care avea active de 1,99 miliarde lei (564 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie si controla 1,32% din piata bancara din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri