Leul deschide saptamana in apreciere fata de principalele valute, pe fondul anuntului agentiei de evaluare financiara Standard &Poor’s cu privire la mentinerea perspectivei stabile a ratingului Romaniei. Moneda nationala ignora astfel, momentan, datele Bancii Nationale a Romaniei, potrivit carora deficitul de cont curent (care influenteaza direct cursul de schimb) s-a situat la 114 milioane de euro in ianuarie 2019, in crestere exponentiala de la 7 milioane de euro in ianuarie 2018.

In aceste conditii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat, luni, 18 martie, un curs de 4,7525 lei/euro, in scadere cu 0,44 bani (0,09%), de la 4,7569 lei/euro, cat a fost cursul in ultima sedinta a saptamanii trecute.

Cursul revine, asadar, pe scadere, dupa ce in urma cu cateva zile se apropiase ingrijorator de maximul istoric de 4,7648 lei/euro, atins in data de 25 ianuarie 2019, pe fondul instabilitatii create de adoptarea OUG 114/2018, care a alarmat intregul mediu de afaceri, dar si din cauza fundamentelor deja subrede (deficite in crestere, inflatie, lipsa investitiilor).

Curs BNR pentru dolar: leul creste consistent

In raport cu dolarul american, leul s-a intarit chiar mai puternic, datorita deprecierii dolarului in fata euro pe plan international. Pentru moneda americana, BNR a calculat un curs de 4,1872 lei/dolar, cu 1,59 bani (0,38%) mai mic decat cel inregistrat vinerea trecuta, respectiv 4,2031 lei/dolar. Moneda nationale a reusit, astfel, sa mai recupereze din pierderea inregistrata in raport cu dolarul american din ultima perioada.

Moneda americana este cotata indirect pe piata romanessca, prin intermediul euro, asa ca aprecierea leului in fata sa nu poate fi considerata o performanta economica interna. Intarirea monedei nationale are legatura cu faptul ca raportul euro/dolar pe plan extern s-a consolidat, din nou, peste pragul de 1,13 dolari/euro, dupa ce o perioada s-a situat sub acest nivel.

Francul elvetian, urmarit de persoanele care au de platit rate la imprumuturi luate aceasta moneda, a fost cotat, luni, la BNR, la 4,1854 lei/franc, in crestere usoara fata de sedinta precedenta, cand cursul s-a situat la 4,1835 lei/franc.

Cursul euro in regiune - zlotul si forintul cresc in fata euro

Monedele din tarile vecine au evoluat mixt in raport cu cea europeana in sedinta de luni. Astfel, coroana ceha s-a depreciat usor in raport cu euro, in timp ce zlotul polonez si forintul unguresc s-au apreciat fata de moneda europeana. La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha inregistra o depreciere de 0,05% fata de euro, iar zlotul polonez crestea cu 0,03% si forintul unguresc cu 0,04%.

Revenirea pe crestere a monedei nationale in fata principalelor valute se bazeaza doar pe factori conjuncturali, nu se pe fundamente economice stabile. Datele publicate luni de Banca Nationala a Romaniei confirma traiectoria crescatoare a deficitului de cont curent, care pune presiune pe deprecierea monedei national. In prima luna a anului, deficitul de cont curent s-a situat la 114 milioane de euro, in crestere accelerata de la 7 milioane de euro in aceeasi luna a anului trecut. Deficitul de cont curent este alimentat in special de balanta bunurilor (importuri mult mai mari decat exprturi).

Institutul National de Statistica a publicat saptamana trecuta datele cu privire la inflatia pe februarie si pe cele referitoare la deficitul comercial. Ambele vesti sunt nefavirabile monedei nationale, avand in vedere ca inflatia accelereaza din nou spre 4%, iar deficutul comercial a crescut cu peste 60% din prima luna a anului, pe fondul unei evolutii dezamagitoare a exporturilor.

In aceste conditii, se confirma estimarile analistilor, care avertizeaza de mai multa vreme ca leul se va deprecia constant in fata euro, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si fara perspectiva de corectare in perioada urmatoare (deficitul bugetar si deficitul de cont curent).

Peste un an, analistii financiari participanti la sondajul lunar derulat de CFA Romania vad cursul euro/leu la aproape 4,9 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri