Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, marti seara, ca va avea o intalnire cu reprezentantii bancilor miercuri dimineata pentru a discuta modificarea OUG 114. Acesta nu a precizat care vor fi variantele discutate, dar a “dezvaluit” ca “taxa pe lacomie” se va transforma in “stimulent pe harnicie”. Totodata, ministrul a promis ca joi se va intalni si cu administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) pentru discutii pe acelasi act normativ.
Teodorovici a promis, din nou, ca Ordonanta va fi modificata, tot prin Ordonanta, pana la finalul acestei luni (in caz contrar bancile urmand sa achite taxa aferenta primului trimestru in actuala formula).

Este o promisiune care nu are darul de a-i linisti pe cei afectati, majoritatea sustinand ca ar fi fost de preferat dezbaterea Ordonantei in Parlament in regim de urgenta, nu o modificare “pe genunchi” care, din nou, ar putea sa scape din vedere aspecte importante si care nu risipeste incertitudinile.

O modificare "pe genunchi" nu rezolva problema

Spre exemplu, reprezentantii bancilor au spus ca ar prefera o amanare a termenului de aplicare a Ordonantei, pentru a fi timp suficient de dezbateri.

In schim, ministrul Finantelor se grabeste sa faca anumite modificari in Guvern, din nou fara o dezbatere reala cu industriile afectate, iar in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor dezbaterile sunt amanate (dupa ce de Senat Ordonanta 114 a trecut tacit, fara a se da posibilitatea de amendare).

„Am promis, ca pana la final de luna martie se face o modificare a acestei ordonante. Partea de banci, maine dimineata (miercuri -n.r.) am o discutie la Ministerul de Finante cu reprezentanti ai sistemului bancar, am avut si azi cu colegi de la Banca Nationala centrala. Maine, inchidem modificarile legate de sistemul bancar. Se schimba taxa pe lacomie in stimulentul pentru harnicie. Daca banca sau bancile, de la caz la caz, isi asuma ca vor finanta economia noastra reala, care are nevoie de finantare, atunci inclusiv taxa....”, Eugen Teodorovici, marti seara, intr-o emisiune la TVR1.

Ministrul Finatelor a sustinut ca mecanismul va fi atat de flexibil, incat unele banci s-ar putea sa nu o achite.

„Acest mecanism care este foarte flexibil stimuleaza banca si txa care se pune pe o parte din activele financiare ramase ca fiind impozabile se poate duce catre zero pana la final de an, daca bancile dovedesc ca au finantat companiile din Romania, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero (in buget - n.red.), pentru ca eu nu pun taxa, am mai spus-o”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul, din nou paralel cu ce sustin bancile?

Pe de alta parte, reprezentantii bancilor au declarat recent ca au inaintat o serie de propuneri de modificare a OUG 114 catre Ministrul Finantelor, desi sustin in continuare ca cea mai buna solutie este eliminarea Ordonantei care a generat probleme in intreaga economie si incepe sa aiba si un cost politic. Din declaratiile ministrului, insa, etste greu de dedus daca aceste propueri au fost luate in calcul sau nu. Comncret, bancherii solicita ca bancile care nu au profit trebuie exceptate de la taxa, iar cele care au profit sa plateasca in limita unui plafon.

Ministrul Finantelor a mai sustinut ca bancherii au bonusuri foarte mari si nu ii intereseaza situatia bancii, a carui faliment poate afecta economia.

Restul modificarilor la OUG 114/2018 vor fi anuntate de ministrul Comunicatiilor si de ministrul Energiei in perioada urmatoare, conform ministrului Finantelor.

„Aceasta este si ideea: sa nu platiti mai mult pe metru cub de gaz sau telefonie. Aici este lupta”, a completat Teodorovici, care a mentionat ca in ceea ce priveste nivelul ratelor bancare va exista o reduce pana la finalul acestui an, dar nu poate estima cat.

Aici, ministrul Finantelor se contrazice din nou, pentru ca argumentul “suprem” la adoptarea OUG 114 a fost tocmai acela ca actul normativ va genera reducerea ratelor bancare si a tarifelor la utilitati si servicii de comunicatii pentru POPULATIE!



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri