Propunerea de modificare a taxei pe active inaintata de Ministrul Finantelor Publice bancilor este departe de ceea ce au solicitat acestea. Noua taxa, redusa usor fata de varianta precedenta se va aplica in functie de cota de piata, nu de profit, asa cum au cerut bancile, raportarea la ROBOR ramane, dar nu e clar daca indicatorul ramane in actuala forma, si se excepteaza o serie de active, dar nu se stie care.
Concret, “concesia” se refera la reducerea taxei la 0,4% pentru bancile cu o cota de piata de peste 1% (indiferent daca au sa nu profit) si la 0,2% pentru bancile cu o cota de piata sub acest nivel (nu e clar nici daca procentele se refera la taxa maximala sau la nivelul actual al ROBOR).

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a avut astazi o intalnire cu reprezentantii bancilor in cadrul careia le-a prezentat varianta de modificare si a declarat ca se va intalni si in zilele urmatoare cu acestia astfel incat sa fie agreat textul privind modificarea OUG 114 pe partea bancara, pentru ca modificarea sa fie posibila in sedinta de guvern de joi, 28 martie (cu doar doua zile inainte ca bancile sa fie obligate sa plateasca taxa pe active in actuala forma).

"Ne vom intalni si maine si poimaine, astfel incat sa avem textul agreat si saptamana viitoare sa putem intra in sedinta de Guvern cu modificarea pe partea de banci. (...) Joi cred ca va fi sedinta de Guvern. Deci, pana joi, trebuie sa avem actul normativ care sa modifice cel putin partea bancara", a spus Teodorovici, miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Raspunsul bancilor, asteptat rapid

Bancherii spun ca vor analiza propunerile in cursul zilei de miercuri si vor trimite Ministerului un punct de vedere cat se poate de repede.

"A ramas ca noi sa facem aceasta analiza, sa trimitem pozitia noastra, asteptand sa fim chemati oricat de repede, maine, oricand, la o noua discutie, daca aceasta discutie este necesara din nou. (...) Din pacate, va trebui sa avem o opinie azi", a spus Florin Danescu, presedintele executiv al ARB dupa intalnirea cu ministrul Finantelor.
El a refuzat sa comenteze propunerile, sustinand ca acestea sunt mult prea complexe pentru a fi comentate inainte de a fi analizate in profunzime, insa a mentionat ca ROBOR-ul ramane un punct nevralgic.

"Se vorbeste de acest tip de abordare (cu ROBOR la tranzactii...), noi credem ca trebuie sa facem un pas inapoi, sa ne uitam cu atentie la ce se intampla cu o astfel de abordare. Cat timp ai un comportament european cu alte tipuri de Euribor, Libor si asa mai departe si ce ar insemna si trebuie sa privim cu atentie ce ar insemna sa avem un model diferit, daca ramane ROBOR vechi, daca avem un nou indicator", a precizat Danescu.

El a subliniat ca rolul ARB este sa-si spuna opinia si sa vina cu niste propuneri viabile, care sa fie acceptate.

“Rolul nostru este sa putem merge acolo unde este nevoie de explicatiile noastre. (...) Ce va rezulta din acest dialog poate fi alta problema, noi speram ca se va tine cont de opiniile noastre pana la capat, pentru ca nu avem decat opinii economice in favoarea tuturor comportamentelor economice din Romania", a subliniat oficialul ARB.

In urma cu cateva zile, conducerea ARB anunta ca varianta cea mai putin nociva de modificare a taxei ar fi ca aceasta sa fie redusa, sa se aplice doar bancilor care au profit, si doar intr-un anumit plafon. Se pare, insa, ca aceasta nu a fost pe placul MFP.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri