Propunerea inaintata de Ministerului Finantelor Publice bancilor, cu privire la modificarea “taxei pe lacomie”, contine cateva prevederi cel putin bizare. Proiectul de act normativ care urmeaza sa modifice OUG 114 pe partea bancara ar da Guvernului dreptul de a stabili tinte de crestere a creditarii pentru fiecare banca si de reducere a marjei de dobanda, potrivit senatorului Florin Citu.

“Am citit propunerea facuta de Teodorovici bancilor. Ordonanta de modificare a OUG 114 pentru banci este un dezastru”, scrie senatorul Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

Printre altele, acesta sustine ca proiectul prevede ca Guvernul stabileste prin Hotarare de Guvern (!!!) la propunerea Ministerului Finantelor Publice tinte de cresterea a creditarii pentru fiecare banca in parte, de diminuare a marjei de dobanda si marja de referinta.

“Nu glumesc. Scrie negru pe alb. Guvernul face asta ANUAL (potrivit proiectului -n.r.). Da, nu pot sa se tina de obiectivele lor, dar dau tinte companiilor private”, a subliniat Citu.

  • Pentru 2019, tinta de crestere a creditarii PENTRU FIECARE BANCA este de 8%.
  • Pentru 2019 tinta de diminuare a marjei este de 8 puncte procentuale.
  • Pentru 2019 marja de referinta a dobanzii este de 4 puncte procentuale.

“Daca bancile se conformeaza, atunci platesc o taxa pe active redusa. Daca nu, platesc o taxa pe active mai mare. Nici nu mai conteaza procentele sau formulele din ordonanta. Faptul ca Dragnea, Valcov si Teodorovici s-au gandit ca intr-o economie de piata Guvernul trebuie sa dea hotarari prin care se stabilesc obiectivele unor companii private arata clar ca suntem pe drumul de la socialism spre comunism”, a adaugat Citu.

10 zile pana la termenul de plata si nu se stie cum va arata taxa

In spatiul public au circulat, in timp, mai multe variante de modificare a OUG 114, la capitolul “taxa pe activele bancare”, intitulata initial “taxa pe lacomie”.

Cea mai recenta varianta anuntata de Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, dupa intalnirea de miercuri cu bancile, presupune diferentierea taxei in functie de cota de piata (o taxa mai redusa pentru bancile cu cota de piata sub 1% si mai mare pentru cele cu cota de piata peste acest nivel). In plus, mentinerea referintei ROBOR (dar cu posibilitatea ca modul de calcul al indicatorului sa se schimbe), dar eliminarea unor categorii de active de sub incidenta taxei (se vorveste de titlurile de stat, banii bancilor din rezervele minime obligatorii, creditele acordate in cadrul programelor guvernamentale etc.).

Bancile au cerut eliminarea completa a Ordonantei sau, in caz ca aceasta nu se accepta, decuplarea taxei de ROBOR si aplicarea ei in functie de profit si anume, scutirea de taxa pentru bancile care nu inregistreaza profit si aplicarea taxei pentru celelalte, insa pana la o anumita limita din profit.

Principala problema cu discutiile dintre banci si autoritati este, insa, ca din nou au loc sub presiunea timpului, asa ca rezultatul ar putea fi inca o data nesatisfacator. Ministrul Finantelor a chemat miercuri, 20 martie, bancile la discutii, le-a pus in fata o propunere la care astepta raspuns in aceeasi zi, si declarat ca joa viitoare (pe 28 martie) se va aproba in Guvern noua Ordonanta cu modificarile “convenite”. Asadar, bancile raman in incertitudine pana in ultima zi, avand in vedere ca la finalul acestei luni trebuie sa plateasca taxa aferenta primului trimestru din an si inca nu stiu in ce cuantum va fi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri