Peisajul FinTech din Romania incepe sa prinda mai multa culoare, una dintre ultimele mutari din aceasta industrie fiind facute la inceputul lunii, cand Orange Money a anuntat introducerea cardurilor de debit Visa contactless, fizice si virtuale, si plata NFC prin intermediul telefonului mobil sau al ceasurilor inteligente. Am discutat cu Haris Hanif, CEO Orange Money Romania, despre felul in care vede evolutia acestei industrii dar si planurile companiei pentru perioada urmatoare.

Haris Hanif precizeaza ca lansarea ultimilor optiuni din cadrul portofelului digital Orange Money si-a pus deja amprenta asupra numarului de tranzactii si de utilizatori, lucru care il face sa se astepte la o crestere solida in perioada urmatoare.

“In acest moment avem 130.000 de utilizatori, insa dupa lansarea acestor optiuni am inceput sa vedem o crestere solida. Clientii Orange au inceput deja sa isi comande cardurile fizice, iar volumul si numarul tranzactiilor arata bine, comparativ cu nivelul pietei”, precizeaza Hanif pentru wall-street.ro.

Vrei sa afli mai multe despre ultimele trenduri din sistemul financiar? Inscrie-te gratuit pe www.futurebanking.ro si vino pe 14 si 15 mai la una dintre cele mai mari conferinte din Romania dedicate digitalizarii sistemului financiar.

Orange Money este dedicat exclusiv clientilor operatului telecom Orange. Activarea portofelului digital se poate realiza 100% online pentru cei care au abonamente, detinatorii de cartele prepaid fiind, momentan, nevoiti sa mearga intr-unul dintre magazinele companiei pentru a putea incepe sa utilizeze serviciul. Hanif precizeaza ca sunt in cautarea unei solutii pentru a le oferi si celor din urma posibilitatea de inregistrare printr-un proces digitalizat complet.

“ Obiectivul nostru este ca inrolarea clientilor prepaid sa se faca 100% digital, fara a mai merge la un Orange Shop. Insa, este important de punctat faptul ca trebuie sa operam in functie de reglementarile impuse de Banca Nationala a Romaniei, avand in vedere ca procesele de KYC(Know Your Costumer) si AML(Anti Money Laundering) ne impun interactiunea fizica cu clientul. In ultimul an si jumatate am evaluat mai multe solutii si incercam sa o gasim pe cea care indeplineste cererile clientilor nostri si respecta reglementarile”, explica CEO-ul Orange Money.

In luna iulie a anului trecut, compania a lansat conturile IBAN prin care clientii pot efectua transferuri bancare in lei, gratuit, din sau catre orice alt cont bancar din Romania. Odata cu realizarea acestei mutari, utilizatorii Orange Money au avut posibilitatea de a-si muta salariul in portofelul digital, genul acesta de operatiuni fiind promovate intens de catre bancile din piata in randul propriilor clienti si chiar rasplatite printr-o reducere a anumite comisioane. CEO-ul Orange Money precizeaza ca nu au promovat o strategie in acest sens, explicand principalele motive din spatele deciziei.

"Noi nu am promovat aceasta idee deoarece nu ne concentram pe un singur concept. Strategia noastra este aceea de a simplifica interactiunea clientilor Orange cu serviciile financiare si de a fi transparenti. Nu ma astept ca toti clientii nostri sa isi transfere salariul la Orange Money peste noapte, insa odata ce vor deveni mai confortabili si vor capata mai multa incredere in serviciile noastre, vor incepe gradual sa faca aceasta trecere. Sunt utilizatori care au luat aceasta decizie” adauga Haris Hanif.

Hanif: PSD2 ne va ajuta, utilizatorii nu trebuie sa fie speriati de implementarea acestei directive

In luna septembrie a acestui an, vor intra in vigoare cerintele obligatorii ale directivei revizuite privind serviciile de plata (PSD2) care va fermite oricarui furnizor extern de servicii financiare sa se conecteze la sistemele bancare, astfel ca platile online si piata serviciilor de informatii referitoare la conturi se va deschide pentru noii actori ai industriei financiare. Scopul directivei este acela de a creste concurenta in statele membre ale Uniunii Europene prin promovarea noilor tehnologii, deschizand astfel piata bancara catre startup-urile FinTech, care nu sunt supuse aceluiasi grad de reglementare. Haris Hanif vede PSD2 , din perspectiva business-ului pe care il conduce, ca o oportunitatea ce le va permite sa isi puna in aplicare mult mai usor strategia pe care Orange Money o are.

"Noi ne aliniem standardelor PSD2, care va face ca piata sa se deschida si sa ofere platforme prin intermediul carora ne vom conecta intre noi. Sunt de parere ca acest lucru va transforma experienta clientilor nostri intr-una mai simpla, lucru care ne ajuta deoarece acest aspect face parte din strategia noastra. Utilizatorii nu trebuie sa fie speriati de implementarea acestei directive, din punct de vedere operational si strategic noi ne-am pregatit pentru implementarea PSD2, directiva ce ne va ajuta pe noi si pe jucatorii din aceasta categorie”, subliniaza CEO-ul Orange Money.

Hanif considera ca evolutia pietei bancare din Romania va fi condusa din ce in ce mai mult de catre nevoile clientilor, bancile fiind nevoite sa isi adapteze serviciile in functie de acestia. El precizeaza ca “daca vor fi institutii care vor alege sa comisioneaza un serviciu, va fi decizia clientului daca il foloseste sau nu. El va avea din ce in ce mai multe alternative din care sa aleaga. Cu cat vor fi mai multi jucatori cu atat va fi mai bine pentru piata, sa ii lasam pe toti sa educe piata atat timp cat o fac conform reglementarilor. Haideti sa lasam cea mai buna banca sau cel mai bun FinTech sa castige”.

Hanif readuce in discutie nevoie de simplitate si de transparenta a utilizatorilor din Romania, punctand faptul ca acestia au nevoie de servicii financiare ale caror termeni si conditii sa fie prezentate cat mai concret in asa fel incat oricine sa poata intelege care sunt comisioanele pe care trebuie sa le plateasca pentru tranzactiile pe care le face.

“Referitor la simplitate, utilizatorii trebuie sa aiba acces la deschiderea unui cont curent si la servicii financiare indiferent de timpul si locul in care se afla. Nu doar startup-urile FinTech, ci si bancile cred ca merg in aceasta directie, deoarece institutiile financiare traditionale sunt constiente ca acesta este viitorul, indiferent ca le place sau nu. Piata va merge in aceasta directie deoarece nevoile uitlizatorilor o indreapta intr-acolo”, concluzioneaza Hanif.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri