Amnistie fiscala cu dedicatie! Pentru cine? Companiile private nu au cerut-o si nici nu o considera necesara. Mai mult, acestea sunt de parere ca o amnistie fiscala, in special una anuntata cu surle si trambire, va instiga mai multi contribuabili sa nu isi plateasca taxele, in asteptarea stergerii datoriilor. In plus, ideea este atat de vehiculata in ultimul an, incat nu se mai intelege daca reperzinta o intentie clara sau doar o diversiune.

Piata romaneasca este tot mai distorsionata de interventia statului in economie, prin infiintarea unor noi companii de stat, pasuirea celor vechi cu datorii uriase la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale si aprobarea unor salarii cu mult peste cele din sectorul privat, fara legatura cu performanta financiara a companiei respective (multe sunt pe pierdere sau au datorii imense la stat).

Concurenta neloiala a statului zdrobeste firmele private

In aceste conditii, firmele private se confrunta cu o concurenta neloiala din partea celor de stat atat pe piata muncii (nu pot oferi salarii atat de mari, care nu au nici o legatura cu productivitatea) cat si din punct de vedere financiar (nu beneficiaza de aceeasi clementa la plata taxelor si nici de contracte preferentiale).

Revenind la amnistia fiscala, cui i se adreseaza mai exact? Reprezentantii IMM-urilor sustin ca nu au cerut o amnistie fiscala si, mai mult, considera ca nu este oportuna o astfel de masura, avand in vedere ca majoritatea si-au platit taxele.

In schimb, companiile de stat inregistreaza datorii totale de 89,1 MILIARDE DE LEI.

“Companiile de stat platesc salarii mai mari decat cele din companiile cu capital privat romanesc, DAR au si cea mai mica productivitate din economie. Aici vorbim de companii, productivitatea in administratia publica... nu exista. Acum, companiile de stat mai primesc un cadou - amnistia fiscala. In acest moment companiile publice financiare si nefinanciare au datorii totale de 89,1 miliarde de lei. Acesti bani nu au fost platiti, iar impactul in economie a fost devastator”, scrie senatorul Florin Citu pe pagina sa de Facebook.

De altfel, si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, recunostea, vara trecura, ca amnistia fiscala vizeaza companiile de stat, care au datorii mari din cauza managementului defectuos, tolerat, insa, de decenii.

Marii datornici, mentinuti in viata pentru noi rente?

Din aceasta cauza, sustine Citu, o multime de companii private au intrat in faliment, iar “gaura” a fost acoperita de taxe mai mari si mai multe platite de sectorul privat si din imprumuturi cu cele mai mari dobanzi din UE. “Mai simplu, gaura este platita de sectorul privat astazi si de sectorul privat din viitor (daca va mai exista)”, a subliniat Citu.

Acesta este motivul, mai spune senatorul citat, pentru care actuala coalitie de guvernare nu vrea sa vanda companiile de stat cu datorii sau sa le inchida, ci vrea sa le stearga datoriile iar dupa aceea sa le permita sa faca ceea ce stiu mai bine, respectiv datorii si pierderi, atat timp cat au posturi pentru sinecuristii de partid.
In plus, aceste companii sunt si scutite de controale de la ANAF, in timp ce sectorul privat este tot timpul sub “asediul” fiscului.

“ANAF de ce nu a recuperat aceste datorii? Teodorovici trebuie sa prezinte public actiunile intreprinse de ANAF pentru recuperarea datoriior companiilor de stat si ce sanctiuni au fost aplicate. Sau ANAF ataca doar investitorii privati si persoanele fizice?”, puncteaza Citu.

De ce nu se justifica o amnistie acum?

Intreprinzatorii privati sustin chiar ca o amnistie fiscala ar dezechilibra si mai mult mediul de business, cu atat mai mult cu cat, in acest moment, nu se justifica, pentru ca nu exista o problema care sa afecteze toate companiile si pentru care sa nu existe o altfel de rezolvare. Sunt doar cateva companii rau-platnice, iar scutirea lor de datorii ar fi total incorecta fata de cei care isi achita la timp darile.

Cu toate acestea, ideea amnistiei fiscale revine periodic in spatiul public, prezentata de ministrul Finantelor Publice ca fiind o mare facilitate acordata mediului de afaceri.

Presedintele Consiliului pentru IMM-uri, Florin Jianu, a remarcat, recent, ca amnistia fiscala, pe care ministrul Finantelor se concentreaza excesiv, cel putin la nivel declarativ, nu este nici macar cuprinsa in programul de guvernare. In schimb, alte masuri cerute intens de mediul de afaceri, trecute in programul de guvernare, sunt ignorate complet de autoritati (Codul economic, care ar fi trebuit sa reduca numarul de taxe la 50 in total pentru persoane fizice si juridice, plata online a taxelor si impozitelor, reducerea TVA la 18%, masuri de simplificare a legislatiei, transparenta, stabilitate, credibilitate, RESPECT etc.).

In plus, nu sunt intrunite conditiile de baza pentru aplicarea unei astfel de masuri. “Amnistia fiscala are doua componente majore - in primul rand trebuie sa existe o problema creata in societate, cu sau fara concursul statului, pentru o masa mare de intreprinzatori si, in al doilea rand, acest tip de problema nu si-a gasit un alt tip de rezolvare, sau rezolvarea ei pentru platile acestor componente fiscale ar aduce mai multe incurcaturi si mediului privat dar si Ministerului Finantelor, respectiv ANAF. Aceste doua componente trebuie sa se regaseasca atunci cand are loc o amnistie fiscala, ori, in acest moment, aceasta tema a amnistiei fiscale nu se regaseste pe agenda intreprinzatorilor, nimeni nu a cerut acest lucru”, a explicat Florin Jianu.

Citeste si:

    Antreprenor: "de ce sa mai platesc taxele, daca vine amnistia?

    Totodata, si el a atras atentia asupra faptului ca o simpla discutie referiotoare la amnistia fiscala este periculoasa pentru ca induce in piata un comportament incorect. “Oamenii, poate pe buna dreptate, se pot gandi “daca urmeaza o amnistie fiscala, atunci hai sa nu mai platesc taxele si impozitele, pentru ca la un moment dat s-ar putea sa vina aceasta amnistie sa imi rezolve problema””, a mai spus Jianu.

    Presedintele CNIPMMR a prezentat, totodata, rezultatele sondajelor pe care Consiliul l-a derulat in randul membrilor sai (in perioada 23.07-29.07.2018) pe aceasta tema. Astfel, desi 44,4% din respondenti declara ca ar putea fi interesati personal de amnistia fiscala (sa li se reduca macar penalitatile datorate), 76,2% din ei nu sustin adoptarea acestei masuri si tot 76,2% considera ca masura este una controversata, cu efecte multiple, sau cu efecte negative.

    A doua concluzie este evidentierea efectelor controversate si negative ale masurii amnistiei fiscale, marea majoritate a respondentilor atragand atentia asupra acestora. In ceea ce priveste efectele negative considerate ca ar fi generate de adoptarea masurii amnistiei fiscale, marea majoritate a respondentilor au evidentiat incurajarea neachitarii debitelor bugetare, alimentarea unei inclinatii si mai pronuntata spre evaziune fiscala, incalcarea principiilor de baza ale fiscalitatii, efectele negative asupra bugetului de stat si cresterea riscului infractional

    “In locul unei masuri controversate de amnistie fiscala, cu efecte negative evidente, cu dezavantaje si inechitati fata de contribuabilii onesti, ar trebui avute in vedere masuri de stimulare a conformarii benevole si de bonificare a intreprinzatorilor care si-au platit la timp si in bune conditii taxele si impozitele, precum si masuri de imbunatatire a cadrului legal fiscal, vizand in principal asezarea justa a sarcinilor fiscale potrivit principiului constitutional care reprezinta o garantie a principiului egalitatii in materie fiscala (exp. eliminarea obligatiilor de a plati contributii mai mari decat insesi veniturile realizate pentru contractele cu timp partial care afecteaza cca 1 milion de salariati), precum si reducerea penalitatilor foarte ridicate din prezent si combaterea platilor intarziate ale autoritatilor publice fata de intreprinzatori”, a adaugat Florin Jianu.

    Citeste si:

      Sursa foto: Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri