Leul s-a depreciat in ultima sedinta a saptamanii atat in fata euro cat mai ales in raport cu dolarul american. Astfel, cursul euro/leu, se apropie din nou de maximul istoric atins in ianuarie 2019, iar cotatia dolar/leu creste spre 4,25 lei/dolar.

In sedinta de vineri, pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,7628 lei/euro, in crestere cu 0,25 bani (0,05%) comparativ cu cel din ziua anterioara, cand un euro valora, la cursul oficial, 4,7603 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul continua sa scada accelerat

In acelasi timp, dolarul american s-a intarit, vineri, substantial in fata monedei romanesti, pentru a treia sedinta consecutiva. BNR a cotat moneda americana la 4,2434 lei/dolar, cu 1,22 bani (0,29%) mai mult decat in sedinta de joi, cand cotatia a fost de 4,2312 lei/dolar.

Moneda americana nu este cotata direct pe piata valutara de la Bucuresti, ci prin raportare la cursul fata de moneda unica europeana. Astfel, in Romnaia se stabileste cursul euro, pe baza tranzactiilor realizate, si, ulterior, valoarea celorlate valute in lei se calculeaza in functie de cursul euro/leu. In aceste conditii, evolutia de vineri a monedei nationale a fost influentata de deprecierea leului in fata euro, avand in vedere ca in plan extern dolarul aproape a stagnat la 1,12 dolari/euro (chiar s-a depreciat usor in raport cu euro), fapt care ar fi trebuit sa determine aprecierea leului in fata dolarului.

Pentru moneda elvetiana, cotat pe piata romaneasca dupa aceeasi formula ca si dolarul american, BNR a calculat, vineri, un curs de asemenea in crestere, la 4,2614 lei/franc, de la 4,2512 lei/franc in sedinta anterioara. Francul elvetian este urmarit in mod special de clientii bancilor care au inca in derulare imprumuturi in franci contratate in perioada anterioara crizei financiare din 2008.

Cursul euro in regiune - toate monedele pe scadere

Moneda unica europeana a crescut, vineri, si fata de monedele din tarile vecine la care ne raportam, insa diferentiat de la o tara la alta. La jumatatea sedintei de tranzactionare de vineri, coroana ceha era in scadere fata de euro cu 0,04%, zlotul polonez pierdea 0,18%, iar forintul unguresc, in ton cu leul romanesc, scadea cu 0,25%.

Cursul leu/euro fluctueaza se indeparteaza, asadar, de pragul de 4,76 lei/euro si se apropie de maximul istoric atins in ianuarie, iar analistii financiari estimeaza ca acesta se va deprecia in perioada urmatoare.

Peste 87% dintre membrii asociatiei profesionistilor in investitii din Romania (CFA Romania) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri