Leul incepe saptamana in crestere usoara fata de euro, dupa incheierea nefasta de saptamana trecuta. Moneda nationala s-a apreciat luni si in raport cu dolarul, chiar ceva mai consistent.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni, 1 aprilie, un curs de 4,7625 lei/euro, in scadere usoara, cu 0,03 bani (0,01%) comparativ cu cel de vineri, cand un euro valora 4,7628 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul recupereaza din pierdere

In prima sedinta a acestei saptamani, leul s-a intarit si in raport cu dolarul american si a reusit sa recupereze o mica parte din pierderea suferita saptamana trecuta, cand s-a depreciat timp de trei sedinte consecutive. Asadar, luni, BNR a cotat moneda americana la 4,2371 lei/dolar, in scadere cu 0,63 bani (0,15%) fata de cotatia din sedinta de vinerea trecuta, cand cotatia a fost stabilita la 4,2434 lei/dolar.

Dolarul american este cotat indirect pe piata valutara romaneasca, prin intermediul monedei unice europeana. In aceste conditii, raportul dolar/leu este stabilit matematic, in functie de cotatia euro/leu pe piata romaneasca si euro/dolar pe plan international. Situatia este valabila si in cazul celorlalte monede straine, singura cotatie stabilita in functie de tranzactii fiind cea a euro.

Din aceasta cauza, aprecierea de luni a leului in raport cu dolarul, din pacate, nu are la baza o veste buna din economie, ci doar evolutia pe plan extern a raportului euro/dolar, respectiv usoara depreciere a dolarului in raport cu euro.

Francul elvetian, de interes pentru clientii bancilor care au inca in derulare imprumuturi in franci contratate in perioada anterioara crizei financiare din 2008, a fost cotat, luni, de BNR, la 4,2635 lei/franc, in crestere usoara de la 4,2614 lei/franc in ultima sedinta a saptamanii trecute.

Cursul euro in regiune - toate monedele pe crestere

Evolutia de luni a leului in raport cu euro nu este singulara in regiune. Moneda unica europeana s-a depreciat, luni, si fata de monedele din tarile vecine la care ne raportam, chiar mai amplu decat fata de leu. Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, coroana ceha urca in fata euro cu 0,13%, zlotul polonez crestera cu 0,11%, iar forintul unguresc castiga 0,09% in raport cu euro.

Desi s-a intarit usor in sedinta de luni, perspectivele leului nu sunt favorabile. Peste 87% dintre membrii asociatiei profesionistilor in investitii din Romania (CFA Romania) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri