In ultimele saptamani au inceput sa apara in spatiul public mai multe informatii legate de platformele de tip Open Banking ale institutiilor financiare din Romania. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a faptului ca toate bancile din Uniunea Europeana au avut ca termen limita data de 14 martie pentru publicarea unei versiuni de test pentru expunerea de date ceruta de directiva revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Va prezentam in acest material mai multe detalii despre directiva si cum ajuta aceasta mediul de business

Indiferent ca esti un antreprenor care utilizeaza solutii digitale de contabilitate, cash flow management sau banking, ori un simplu cetatean care isi foloseste aplicatia de mobile banking pentru verificarea soldului si diverse tranzactii, PSD2 vine cu o noua abordare la nivelul servicilor financiare care isi propune sa iti imbunatateasca experienta. Pentru inceput, va vom prezenta cateva informatii despre aceasta directiva, respectiv ce presupune si cand vor intra in vigoare cerintele obligatorii.

Ce este PSD2?

PSD2sursa foto: Semisatch / Shutterstock.com

Directiva revizuita privind serviciile de plata (PSD2) reprezinta o reglementare impusa de catre Uniunea Europeana, ce isi propune sa impulsioneze competitia pe piata servicilor financiare, impingand institutiile financiare traditionale sa pompeze bugete serioase in digitalizare.

PSD2 va permite oricarui furnizor extern de servicii financiare sa se conecteze la sistemele bancii, atata timp cat indeplineste criteriile impuse de lege, astfel ca platile online si piata serviciilor de informatii cu privire la conturi se va deschide pentru noii actori ai acestei piete, punand capat monopolului pe care sectorul bancar l-a avut asupra conturilor consumatorilor si asupra tranzactiilor privind platile. Mai exact, bancile vor fi obligate sa isi deschida platformele prin intermediul asa-numitelor API (interfete catre aplicatiile interne) pentru a permite tertilor accesul la date pana acum privilegiate si a le permite plati in numele consumatorilor.

Cand intra in vigoare cerintele obligatorii ale PSD2?

PSD2sursa foto: SB_photos

Directiva revizuita privind serviciile de plata (PSD2) se aplica inca din luna ianuarie a anului 2018 la nivelul Uniunii Europene, chiar daca nu a fost transpusa de fiecare tara in legislatia nationala, asa cum este cazul Romaniei.

Data de 14 martie a fost termenul limita pentru toate bancile din Uniunea Europeana sa publice versiuni de test pentru expunerea de date ceruta de PSD2, iar incepand cu luna septembrie a acestui an vor intra in vigoare si cerintele obligatorii.

Cum ajuta directiva PSD2 antreprenorii?

sursa foto: Flamingo Images / Shutterstock.com

Unul dintre principalele beneficii pe care le aduce PSD2 pentru un antreprenor este acela de a-i oferi sub umbrela unei singure aplicatii soldurile si tranzactiile facute prin intermediul tuturor conturile deschise la diverse banci. Astfel, dintr-o singura aplicatie de mobile banking, acesta isi poate gestiona toate conturile firmei pe care le are deschise la oricare alta banca.

Dincolo de acest aspect, PSD2 vine cu facilitati care vor imbunatati activitatea solutiilor pe care antreprenorul le foloseste pentru a-si demara activitatea business-ului, conectand aceste solutii direct cu contul sau bancar de unde pot fi preluate informatii cu privire la sold sau istoricul tranzactiilor si chiar initia tranzactii. Un exemplu concret este cel al bancii Libra Internet Bank, care a anuntat lansarea platformei de Open Banking prin API dedicata segmentului de business, prima implementare fiind facuta deja de catre KEEZ, compania de tehnologie specializata in servicii de contabilitate digitala pentru firme mici, PFA si startup-uri.

In urma acestei mutari, antreprenorii pot vedea imediat in aplicatia KEEZ Mobile cand li se incaseaza o factura, ce facturi sunt inca neincasate si pot accesa un raport de CashFlow la zi, iar in viitor vor putea chiar sa realizeze plati din aplicatie si sa isi deschida conturi bancare.

De asemenea, un alt exemplu al unei banci apropiate de serviciile oferite de startup-urile FinTech este Banca Transilvania, care a anuntat pe 18 martie, lansarea platformei BT Open Banking (BT Api Store), ce permite entitatilor terte sa testeze integrarea cu BT, pentru a prezenta servicii ale bancii, precum: afisarea soldurilor online, istoricul tranzactiilor si initierea tranzactiilor prin platforme externe catre Banca Transilvania

O parte dintre FinTech-urile cu care Banca Transilvania colaboreaza deja sunt:

  • Personetics, lider de piata in domeniul aplicatiilor bancare cognitive. BT lucreaza cu acestia pentru a include inteligenta artificiala in serviciile sale. Aplicatia de banking cognitiv oferita de Personetics va fi integrata noilor versiuni de Internet Banking si Mobile Banking ale bancii, care vor fi lansate in prima jumatate a acestui an.
  • Pago, BT devenind actionar al Timesafe, dezvoltatorul al aplicatiei din care poate fi facuta plata facturilor la utilitati, cu cardul, dintr-un singur cont.
  • Ebriza, BT fiind principalul investitor intr-o runda de finantare de 300.000 de euro lansata de aceasta. Ebriza digitalizeaza administrarea afacerii si transforma total ceea ce inseamna acum casa de marcat, softul de vanzare si gestiune: acestea vor fi accesate online, non-stop, de pe orice dispozitiv, urmarind in timp real activitatea firmei, a stocurilor si a vanzarilor.
  • Blugento, companie specializata in furnizarea de solutii de eCommerce, asa incat antreprenorii au posibilitatea sa deschida in maxim 3 zile propriul magazin online, pe baza unui abonament lunar.
  • Smart Bill, jucator din piata solutiilor online de facturare si gestiune, care ofera o solutie potrivita tuturor afacerilor pentru emiterea, livrarea, incasarea de facturi, avize, proforme, chitante, gestiunea stocurilor etc.

Sursa foto: GaudiLab / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri