Indicele ROBOR creste in sedinta de astazi, 3 aprilie, pe toate scadentele, dupa mai multe sedinte in care si-a pastrat aceleasi valori pe majoritatea cotatiilor. Afla din acest material la cat se situeaza ROBOR la 3 luni.

ROBOR overnight a crescut cu 0,06 puncte procentuale, de la 3,48% pe an la 3,54% pe an, in timp ce ROBOR la 2 zile a crescut cu 0,08 puncte procentuale, de la 3,49% pe an la 3,58% pe an, iar ROBOR la o saptamana cu 0,07 puncte procentuale, de la 3,51% pe an la 3,58% pe an.

In ceea ce priveste ROBOR la 1 luna, a ceasta a crescut cu 0,11 puncte procentuale, de la 3,23% pe an la 3,34% pe an.

Referitor la scadentele pe o perioada mai lunga, ROBOR la 6 luni a crescut cu 0,07 puncte procentuale, de la 3,32% pe an la 3,39% pe an, in timp ce ROBOR la 9 luni a crescut cu 0,04 puncte procentuale, de la 3,48% pe an la 3,52% pe an, iar ROBOR la 12 luni cu 0,04 puncte procentuale, de la 3,53% pe an la 3,57% pe an.

ROBOR la 3 luni creste cu 0,11 puncte procentuale

ROBOR la 3 luni

sursa foto: Adrian Iacob / Shutterstock.com

ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila de pe piata interbancara, a crescut in sedinta de astazi cu 0,11 puncte procentuale, de la 3,23% pe an la 3,34% pe an.

Ce se intampla cu indicele ROBOR

Creditele in lei contractate de populatie incepand de luna viitoare vor avea dobanda variabila compusa dintr-un nou indice, care il va inlocui pe celebrul “ROBOR”. Noua referinta se va aplica de la data de 2 mai pentru imprumuturile noi, sau in cazul refinantarii vechilor credite. Cum se stabileste?

Guvernul a modificat Ordonanta 114 si, in noua forma, actul normativ schimba si conditiile de actualizare a dobanzilor variabile la creditele in lei luate de persoanele fizice.

„Pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara”, se mentioneaza in noul act normativ.

Cum se actualizeaza noul indice care inlocuieste indicele ROBOR

O alta schimbare se refera la faptul ca la actualizare nu se va mai lua in calcul valoarea indicelui din ultima zi a trimestrului sau prima zi a trimestrului care incepe, ci o medie medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.

ROBOR la 3 luni

sursa foto: Cosmin Placinta / Shutterstock.com

Pentru ce credite va fi valabil noul indice

Noul indice va fi valabil doar pentru creditele acordate dupa data de 2 mai, actul normativ lasa posibilitatea aplicarii acestuia si creditelor in derulare, daca banca si clientul ajung la o intelegere in aceasta privinta - „cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit”.

In prezent, pentru creditele in lei se aplica marja bancii si indicele ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare. Formula a fost introdusa in anul 2010, prin OUG 50, pentru a transparentiza modul in care se calculeaza dobanzile la creditele in lei acordate populatiei.

Pentru creditele in valuta, referinta este EURIBOR/LIBOR, iar aceasta ramane neschimbata.

Sursa foto: AdrianC / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri