Aproape 500 romani s-au adresat Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in primele trei luni ale acestui an, pentru identificarea de solutii amiabile in relatia cu bancile si IFN-urile.

In 2018, in aceeasi perioada, CSALB primise doar 310 cereri din partea consumatorilor. Rezultatele din primul trimestru indica o crestere semnificativa a numarului total de cereri si confirma estimarile de la inceputul anului, conform unui comunicat de presa emis de catre banca.

Acesta este unul dintre motivele pentru care CSALB a decis cresterea numarului total de conciliatori, de la 17 la 21. Cei patru conciliatori nou-veniti sunt specialisti in drept si in domeniul financiar-bancar:

  • Alina Radu este avocat specializat in drept bancar, negocieri si finantari, cu o practica de peste 20 de ani si stagii de pregatire in SUA sau la Universitatea din Cambridge.
  • Cosmin Vasile este avocat specializat in drept bancar si Membru in Comisia de Solutionare a Disputelor International Bar Association, cu pregatire in arbitraj dobandita in mai multe institutii de invatamant internationale.
  • Sebastian Gutiu este avocat specializat in drept bancar, cu practica de peste 10 ani si pregatire post-universitara in Austria si Statele Unite.
  • Alexandru Ambrozie este avocat cu expertiza de peste 15 ani in dreptul bancar, piata de capital si dreptul penal al afacerilor.

Din totalul celor 494 de cereri primite in primele trei luni din 2019, 458 adresau diverse spete in relatia cu banca, in vreme ce 36 vizau diferite aspecte ale relatiei consumatorilor cu IFN-urile.

„Echipa de conciliatori reprezinta resursa cheie pe care CSALB o poate folosi in sprijinul gasirii unei solutii alternative la instanta, care sa avantajeze, deopotriva, consumatorii si institutiile financiar-bancare. In plus, cresterea numarului de cereri a facut necesara luarea deciziei de marire a echipei de conciliatori. De aceea, intarirea Corpului Conciliatorilor cu patru noi reprezentanti ne bucura si ne da incredere ca tot mai multi romani si comercianti vor apela la conciliere pentru a-si rezolva litigiile. Pe de alta parte, ne asteptam ca aceasta crestere a solicitarilor venite dinspre consumatori sa fie urmata si de o crestere a numarului de cereri acceptate de comercianti”, a declarat Alexandru Paunescu, membru al Colegiului de Coordonare al CSALB.

Numarul total de dosare constituite in T1 2019 a ajuns la 147, dintre care 146 au fost formate in relatia cu bancile, in vreme ce la nivelul IFN-urilor a fost constituit un singur dosar, in intervalul mentionat. Dintre aceste dosare, 65 s-au solutionat cu intelegerea partilor (toate in raport cu bancile), alte 80 de dosare aflandu-se in curs de procesare. In doar doua dosare partile nu s-au inteles.

Totodata, 53 de cereri au fost solutionate amiabil de catre comercianti, dupa sesizarea CSALB (comerciantii au negociat direct cu consumatorii), respectiv 49 de cereri solutionate amiabil in relatia cu bancile si 4 cereri solutionate amiabil de catre IFN-uri.
Putem spune ca, de la inceputul anului, 108 consumatori s-au impacat cu bancile, prin intermediul CSALB, fata de doar 74 in aceeasi perioada din 2018.

Sursa foto: CSALB / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri