Leul si-a continuat aprecierea fata de euro si in sedinta de joi, pentru a patra sedinta la rand. In schimb, cursul dolarului a inceput sa urce din nou.

In sedinta de joi, 4 aprilie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, pentru euro, un curs de 4,7542 lei/euro, in scadere cu 0,43 bani (0,09%) fata de cotatia stabilita cu o zi in urma, respectiv 4,7585 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul revine pe scadere

Comparativ cu dolarul american, leul a scazut, din nou, in sedinta de joi, dupa o apreciere de scurta durata, inregistrata cu o zi in urma, dupa ce cursul se aptreciase periculos de 4,25 lei/dolar. Astfel, BNR a cotat moneda americana la 4,2354 lei/dolar, in urcare cu 0,58 bani (0,14%) fata de valoarea inregistrata ci o zi in urma, respectiv 4,2296 lei/dolar.

Evolutia dolarului american pe piata de la Bucuresti nu are legatura cu factori interni, cu mersul economiei locale, avand in vedere ca nu este cotat direct pe piata valutara romaneasca, ci prin intermediul monedei unice europeana. Asadar, cursul dolar/leu se calculeaza matematic, in functie de raportul euro/leu stabilit pe piata romaneasca si euro/dolar din plan extern. Si celelalte monede straine sunt cotate la fel de BNR, singura cotatie stabilita pe baza tranzactiilor fiind cea a euro.

Si, pentru ca in sedinta de joi, raportul euro/dolar a ramas aproape la acelasi nivel cu cel din sedinta precedenta (in jur de 1,123 dolari/euro), iar leul s-a intarit in fata euro, cotatia dolar/leu a crescut.

Pentru francul elvetian, cotat dupa aceeasi formula ca si dolarul, BNR a calculat, joi, un curs de 4,2405 lei/franc, in scadere de la 4,2451 lei/franc in sedinta anterioara. Cursul francului este important in special pentru clientii care au in derulare la banci credite in moneda elvetiana.

Cursul euro in regiune - evolutie mixta

In regiune, euro a evoluat in special in scadere fata de valutele locale, doar in raport cu zlotul polonez inregistrand o usoara crestere in sedinta de joi. Asadar, moneda unica europeana s-a depreciat in raport cu coroana ceha, insa nesemnificativ, la jumatatea sedintei de tranzactionare raportand o pierdere de 0,03%. Si in fata forintului euro s-a depreciat, insa intr-un ritm similar, pierderea de la jumatatea sedintei fiind de aproximativ 0,04%. In schimb, in raport cu zlotul polonez, euro castiga, in acelasi timp, 0,09%.

Leul se apreciaza, asadar, insa cei interesati trebuie sa tina cont de faptul ca aceasta apreciere ar putea fi doar temporara, generata de cresterea dobanzilor din piata monetara (fapt care atrage investitorii pe lei si, implicit, intarirea monedei nationale).

Insa, pe termen lung, leul se afla pe un trend descendent, din cauza fundamentelor macroeconomice subrede: inflatie, deficit de cont curent ridicat, estimari nerealiste de crestere economica si deficit bugetar sub presiune. In aceste conditii, peste 87% dintre membrii asociatiei profesionistilor in investitii din Romania (CFA Romania) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri