Moneda nationala incheie saptamana in crestere atat in raport cu euro cat si fata de dolar. Astfel, leul incheie o saptamana fara infrangere in fata celei europene. Fata de dolar, leul a evoluat in ambele sensuri.

In fiecare sedinta a acestei saptamani, leul s-a apreciat in fata monedei unice europene, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute cursul urcase la 4,7628 lei/euro.

Astfel, vineri, 5 aprilie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,7508 lei/euro, cu 0,34 bani (0,07%) mai mic decat cel anuntat in sedinta anterioara, respectiv 4,7542 lei/euro. Comparativ cu finalul saptamanii trecute, leul a castigat in fata euro 1,2 bani.

Curs BNR pentru dolar: leul creste din nou

In ultima zi a saptamanii, leul a inversat si trendul in raport cu dolarul american si s-a apreciat, dupa o perioada de fluctuatii ample. Vineri, BNR a cotat moneda americana la 4,2303 lei/dolar, in coborare cu 0,51 bani (0,12%) comparativ cu valoarea inregistrata joi, respectiv 4,2354 lei/dolar.

Dolarul american nu este cotat direct pe piata de la Bucuresti, ci prin intermediul euro, asa ca aprecierea leului nu are legatura cu performante ale economiei romanesti, ci doar cu evolutia rapotului euro/dolar pe plan international. In conditiile in care cotatia celor doua valute a ramas oarecum constanta raportat la sedinta precedenta (in jurul valorii dre 1,123 dolari/euro), apreciere leului in fata dolarului a fost determinata doar de cresterea monedei romanesti in raport cu euro pe plan local. Dupa acelasi principiu se calculeaza si cursul leului fata de celelalte valute din lista BNR, singura moneda cotata in functie de tranzactiile din piata fiind euro.

Francul elvetian, urmarit in special de clientii care au in derulare la banci credite in moneda elvetiana, a fost cotat, vineri, in scadere de BNR la 4,2291 lei/franc, de la 4,2405 lei/franc in sedinta anterioara. Moneda elvetiana este cotata la Bucuresti dupa acelasi principiu ca si dolarul american.

Cursul euro in regiune - coroana ceha, in ton cu leul

Monedele din tarile vecine la care ne raportam au evoluat mixt in fata euro in ultima sedinta a saptamanii. In ton cu leul romanesc a fost coroana ceha, care s-a apreciat, la jumatatea sedintei de tranzactionare, cu 0,13% in fata monedei unice europene. In schimb, zlotul polonez si forintul unguresc s-au depreciat, in sedinta de vineri, in fata euro cu 0,04%, respectiv 0,26%.

Leul se apreciaza, asadar, insa cei interesati trebuie sa tina cont de faptul ca aceasta apreciere ar putea fi doar temporara, generata de cresterea dobanzilor din piata monetara (fapt care atrage investitorii pe lei si, implicit, intarirea monedei nationale).

Insa, pe termen lung, leul se afla pe un trend descendent, din cauza fundamentelor macroeconomice subrede: inflatie, deficit de cont curent ridicat, estimari nerealiste de crestere economica si deficit bugetar sub presiune. In aceste conditii, peste 87% dintre membrii asociatiei profesionistilor in investitii din Romania (CFA Romania) anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri