Odata cu numarul mare de romani care au plecat din tara in cautarea unui trai mai bun, a crescut si volumul de bani trimisi familiilor pe care le-au lasat acasa, bani care de cele mai multe ori reprezinta singura sursa de venit a acestora. De aceea, in multe situatii, costurile unui astfel de transfer pot avea un impact semnificativ asupra bugetului unei familii din care o parte dintre membri muncesc intr-o tara straina. Va prezentam in acest material doua aplicatii prin intermediul carora puteti face transferuri internationale gratuite.

Conform studiului “Barometrul fortei de munca”, realizat de PwC Romania pentru Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, peste 3,5 milioane de romani traiau in straintate la finalul anului 2017. Cei mai multi dintre ei erau in Italia, peste 1 milion, pe urmatoarele pozitii aflandu-se Spania (628.000) , Germania(547.000), Regatul Unit al Marii Britanii (306.000) si Ungaria(208.000). La nivelul acelui an, acestia au trimis, in total, aproximativ 5 miliarde de dolari in tara noastra, conform datelor publicate de Banca Mondiala.

Luand in considerare numarul de romani plecati peste hotare si sumele trimise de catre acestia, necesitatea unor solutii de transfer de bani cu costuri cat mai reduse sau chiar inexistente este una cat se poate de clara. Am identificat doua companii FinTech, prezente si in Romania, care permit transferuri internationale de bani gratuit si pe care vi le prezentam mai jos.

1.Transfer de bani international gratuit: cum functioneaza TransferGo

printscreen site TransferGo

TransferGo este o companie de transfer international de bani online infiintata in 2012, cu sediul central in Londra. Serviciile acestei companii sunt disponibile in 48 de tari, printre care si Romania, unde au intrat in iunie 2015. La finalul lunii martie, compania a anuntat ca a depasit 1 milion de utilizatori la nivel global si 3 milioane de transferuri. Din numarul total de transferuri, doar in 2018, peste 300.000 au fost operate catre Romania.

In luna martie a anului trecut, TransferGo a lansat serviciul de transfer international gratuit la cursul mediu (interbancar) al pietei, prin intermediul caruia banii ajung la destinatar in 2-3 zile lucratoare. Pentru a folosi serviciile acestei companii, trebuie sa ai un cont bancar atat tu, cat si persoana careia ii trimiti bani. Poti alege sa folosesti solutia atat de pe mobile cat si de pe desktop, ambele variante fiind gratuite.

Procesul de creare al unui cont este extrem de simplu. Ai posibilitatea sa te conectezi prin intermediul profilului de Facebook sau cu adresa de e-mail.

sursa foto: printscreen TransferGo

Pentru initierea unui transfer gratuit ai nevoie de numele de familie si prenumele persoanei catre care trimiti banii si codul IBAN al acesteia . Nu uita sa selectezi versiunea transfer bancar. Apoi, vei primi un mesaj de la TransferGo in care iti vor oferi datele contului lor catre care trebuie sa trimiti suma respectiva de bani pentru a finaliza transferul. Operatiunea de transfer catre contul companiei este indicat sa o faceti din aplicatia de mobile banking a bancii la care aveti cont, pe care o puteti descarca gratuit, deoarece depunerea de numerar la ghiseu atrage automat si un cost perceput de catre banca.

2. Transfer international de bani gratuit: cum functioneaza Revolut

Revolut este un start-up FinTech infiintat in luna iulie a anului 2015 in Londra, care are in prezent peste 4 milioane de utilizatori la nivel global, dintre care peste 210.000 sunt in Romania, biroul din tara noastra fiind inaugurat anul trecut in luna mai.

Ca si in cazul solutiei oferite de TransferGo, pentru a folosi aplicatia de mobile banking dezvoltata de Revolut, pe care o poti descarca gratuit, ai nevoie de un cont bancar, atat tu cat si persoana catre care trimiti banii.

Procesul de creare a unui cont dureaza in jur de 5-10 minute. Vei fi nevoit sa introduci o serie de date personale, poze cu actul tau de identitate si sa faci un selfie. Dupa ce ti-ai creat contul, trebuie sa incarci in aplicatie o suma de bani dintr-un cont bancar pe care il detii, minim 50 de lei, pentru activarea acestuia. Banii pot fi cheltuiti sau transferati apoi, nu iti sunt perceputi ca un cost de activare.

Apoi, vei avea posibilitatea sa faci transferuri gratuite catre un cont bancar sau catre un alt utilizator Revolut. Indicat este ca persoana catre care vrei sa trimiti bani sa isi faca si ea un cont Revolut, pentru ca astfel transferul va fi instant si gratuit, spre deosebire de un transfer bancar ce dureaza in jur de 5 zile lucratoare. De asemenea, in cazul unui transfer bancar trebuie sa transferati banii in moneda in care contul bancar este realizat pentru a nu fi percepute comisioane si, in plus, chiar daca respectati acest lucru, unele banci pot percepe oricum un comision pentru realizarea transferului.

Aplicatiei Revolut ii poti atasa si un card, al carui cost de emitere este 27 de lei, pentru a putea cheltui bani prin intermediul acestuia sau pentru a face retrageri de la bancomat (retragerile lunare pana in 800 de lei sunt gratuite, valorii ce depaseste aceasta suma aplicandu-i-se un comision de 2%). Nu trebuie sa iti faci griji legat de schimbul valutar, acesta putand fi facut in aplicatie la un curs interbancar.

De asemenea, ai la dispozitie si 2 tipuri de abonamente, premium si metal, pentru care sunt percepute taxe lunare si care iti ofera o serie de beneficii.

Sursa foto: By oatawa / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri