Declaratia unica, la un an de cand a fost introdusa, este cel putin la fel de neclara pentru contribuabili. Desi termenul de depunere a fost amanat din cauza incapacitatii sistemului informatic al ANAF de a gestiona informatiile, cei care trebuie sa depuna formularul nu sunt mai lamuriti cu privire la modul in care se completeza. Din contra! Ce trebuie sa faceti pentru a respecta noul termen?

Schimbarea modului de declarare si impunere a veniturilor din activitati independente reprezinta o adevarata revolutie fiscala, insa modul in care a fost implementata declaratia unica si informarea trunchiata si neclara a contribuabililor cu privire la modul de completare a acesteia nu au fost deloc la inaltime, sustin reprezentantii EY.

Declaratia a fost introdusa in legislatie in primavara anului trecut (si a inlocuit nu mai putin de 7 alte declaratii, inclusiv celebrul Formular 600), iar termenul final de depunere (dupa o amanare) a fost 31 iulie pentru veniturile incasate in 2017 si cele estimate pentru 2018. Anul trecut s-a permis depunerea declaratiei atat online cat si pe hartie, la sediile ANAF. Din acest an, insa, este obligatorie depunerea online, dar dincolo de dificultatile contribuabililor care nu au acces la un computer cu internet, nici sistemul Fiscului nu rezista provocarii. Din aceasta cauza, si in acest an depunerea declaratiei a fost amanata, din 15 martie in 31 iulie.

Schimbarile creeaza tot mai multa confuzie

Chiar si asa, “lucrurile nu stau mai bine decat anul trecut. Este deja al doilea an in care termenul se prelungeste. Motivele, sunt cunoscute de toata lumea: site-ul ANAF nu a functionat, SPV-ul (spatiul privat virtual) s-a blocat”, a explicat Claudia Sofianu, partener EY Romania, liderul Diviziei de impozit pe venit si contributii sociale.

Mai grav este ca, desi termenul s-a prelungit cu generozitate, nu exista garantia ca procesul de depunere a declaratiei va fi mai simplu, din cauza faptului ca ghidul cu instructiuni de completare a declaratiei a fost modificat deficitar, prin completarea unor informatii si stergerea altora.

“Ghidul este scheletic, neclar si confuz pentru contribuabili. In procesul de modificare, au disparut referinte concrete la cum se completeaza anumite campuri din declaratie”, a subliniat Sofianu.

In plus, aceasta a mentionat faptul ca, in lipsa unei campanii de informare, contribuabilii inca nu stiu exact ce trebuie sa faca: unii inca asteapta decizia de impunere, altii spun ca stiu ca trebuie sa o depuna, dar se sustrag in speranta ca vor scapa de plata. Cei mai multi (62% potrivit unui sondaj EY) se plang de complexitatea declaratiei (o considera complexa sau foarte complexa).

Cele mai mari probleme: functionarea sistemului ANAF si SPV

In ceea ce priveste problemele pe care le percep contribuabilii cu privire la depunerea declaratiei, 54% mentioneaza problemele tehnice ale site-ului ANAF si SPV. In acelasi timp, 31% dintre contribuabili spun ca baza legislativa nu este clara.

In aceste conditii, consultantii EY recomanda contribuabililor care trebuie sa depuna declaratia sa nu o lase pe ultima suta de metri, sa o completeze din timp, avand in vedere complexitatea, mai ales ca termenul limita de depunere coincide si cu termenul de plata (la 31 iulie 2019 trebuie platit impozitul si contributiile sociale aferente anului 2018, fara a mai astepta decizia de impunere).

Pe de alta parte, o precautie este necesara avand in vedere ca sistemul ANAF nu este sigur ca va fi mai pregatit la 31 iulie decat in prezent sa receptioneze declaratiile depuse de contribuabili.

Cine trebuie sa depuna declaratia unica?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri