Moneda nationala incepe saptamana in scadere fata de euro, dupa ce se apreciase pe finalul saptamanii trecute, in ciuda datelor ingrijoratoare publicate de Banca Nationala a Romaniei cu privire la deficitul de cont curent, in urcare cu peste 30%, la doua luni, fata de perioada similara a lui 2018.

Pentru euro, BNR a anuntat, luni, 15 aprilie, un curs de schimb de 4,7619 lei/euro, in urcare cu 0,32% (0,07%) de la 4,7587 lei/euro cat a fost vinerea trecuta.

Curs BNR pentru dolar: stagnare fata de sedinta precedenta

In raport cu dolarul, insa, leul a ramas stabil in sedinta de luni, cursul urcand cu un firav 0,01%, de la 4,2071 lei/dolar in sedinta precedenta, la 4,2072 lei/dolar.
Cursul dolar/leu se stabileste pe piata romaneasca indirect, prin raportare la moneda unica europeana. In aceste conditii, stagnarea dolarului fata de leu se explica prin faptul ca ambele monede (leul si dolarul) s-au depreciat intr-un ritm similar fata de moneda unica europeana. Pe plan extern, reportul euro/dolar a urcat usor in sedinta de luni, consolidandu-si pozitia peste pragul de 1,13 dolari/euro, depasit saptamana trecuta.

Pentru francul elvetian, cotat de BNR dupa aceeasi formula ca si moneda americana, banca centrala a calculat luni un curs in scadere la 4,1990 lei/franc, de la 4,2031 lei/franc in sedinta anterioara. Francul elvetian este in continuare urmarita cu interes de consumatorii care au de platit rate la credite contractate in aceasta valuta in perioada pre-criza.

Cursul euro in regiune - evolutie mixta

In ultima perioada, leul e evoluat contrar tendintelor din regiune, inclusiv luni. In timp ce leul pierde teren in fata euro, monedele locale, cu exceptia coroanei cehesti, s-au apreciat in raport cu euro. Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha scadea in raport cu euro cu 0,07%. In schimb, zlotul polonez crestea cu in acelasi ritm (0,07%), iar forintul unguresc castiga 0,31%.

Leul revine, asadar, pe depreciere, dupa cateva sedinte de apreciere, in ton cu asteptarile analistilor, care vad tot mai frecvent presiuni de depreciere pe moneda nationala din cauza deficitelor in crestere.

Acestia anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri