Noul indice, bazat pe tranzactii, care va inlocui actualul ROBOR, s-ar putea aplica si contractelor de credit in derulare. Comisia economica, industrii si servicii din Senat a votat marti un amendament la OUG 19/2019 prin care se modifica OUG 114/2018, avand in vedere ca Ordonanta prevede ca schimbarea se va produce doar pentru creditele nou acordate incepand cu data de 2 mai 2019. Ce garantii avem ca noul indice va fi mai mic decat actualul ROBOR?

"O modificare foarte importanta la care am tinut foarte tare. Am stabilit si am votat in Comisia Economica ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzactii, acesta real, sa se aplice si contractelor in derulare. Sigur, bancile se opun. E vorba de a face dreptate pana la capat in sensul ca, constatand ca indicele ROBOR, cel care a functionat pana acum era folosit in functie de cotatii, adica era unul, am spus noi, incorect calculat si am sesizat Guvernul Romaniei si Banca Nationala sa schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai ca s-a facut dreptate pe jumatate si anume noul indice ROBOR urmeaza sa se aplice creditelor de pe 2 mai incolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit ca si creditelor in derulare trebuie sa li se aplice noul indice, intrucat am crea o discriminare fata de cei care au astazi contracte in derulare. Este nefiresc sa existe doi indici la care sa se refere ratele romanilor. Unul calculat incorect si unul calculat corect pe baza de tranzactii. Ca atare, toti beneficiarii de credite in lei si cele care sunt in derulare si cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice in baza tranzactiilor de pe piata", a declarat presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, Daniel Zamfir, scrie Agerpres.ro.

Intrebat despre problema ridicata de banci, conform careia prin aplicarea noului indice nu se garanteaza rate mai mici, Zamfir a raspuns ca este "o noua perdea de fum pe care o arunca bancile".

"Pana la urma, pe romani ii intereseaza ca indicele sa fie calculat corect. Este foarte greu de crezut, daca nu imposibil sa ne imaginam ca indicele pe tranzactii va fi deasupra celui pe cotatii, pentru ca o analiza pe ultimii 10 ani arata ca indicele pe tranzactii a fost intre 0,3 si 3 puncte procentuale mai mic decat cel pe cotatii. Este firesc sa fie asa", a afirmat Daniel Zamfir.

Potrivit modificarilor aduse in Comisia Economica, institutiile de credit au obligatia ca, in decurs de 60 de zile, sa adapteze contractul conform noilor dispozitii legale. Dupa expirarea termenului, prin notificarea debitorului, efectele contractului sunt suspendate de drept pana la momentul adaptarii contractului.

Noul indice, in functie de care vor fi actualizate dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila, va intre in vigoare incepand cu data de 2 mai 2019.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri