Prima criza financiara pe care a traversat-o Romania post-comunista a gasit economia complet nepregatita. Dupa o perioada de euforie, generata si de aderarea la Uniunea Europeana, in care au predominat cheltuielile irationale, economia s-a pabusit in 2009, lovita de criza financiara mondiala.

In mod special in 2007 si 2008, autoritatile romane au deschis robinetul bugetului, acordand majorari de salarii si pensii fara discernamant si stimuland consumul dincolo de limita sustenabilitatii. Este adevarat ca in 2008 Romania a intregistrat cea mai mare crestere economica din cei 30 de ani de capitalism, de 8%, insa cu un pret enorm pe care l-am platit cu totii in anii care au urmat: deficit bugetar de aproape 9% din PIB in anul urmator si deficit de cont curent de 14% din PIB.

“Anul 2009 a pus in evidenta consecintele caracterului prociclic si nesustenabil al politicilor fiscale si de venituri practicate in anii precedenti. Acestea s-au materializat in proiectarea bugetului general consolidat si indeosebi a componentelor sale privind bugetul asigurrilor sociale de stat, bugetele locale si bugetul asigurarilor sociale de sanatate intr-o maniera nesustenabila in raport cu nivelul veniturilor aferente acestora. De asemenea, caracterul prociclic al politicii fiscale a contribuit in perioada premergatoare crizei la supraincalzirea economiei, care deja crestea puternic pe baza intrarilor masive de capitaluri private inregistrate in anii 2007 si 2008”, nota BNR in raportul anual pe 2009.

In consecinta, in conditiile in care fluxurile de capital s-au retras din Romania, cheltuielile statului au ramas ridicate, PIB-ul s-a prabusit cu 7,1% dupa cresterea de 8% in anul anterior.

In acelasi timp, leul s-a depreciat masiv si rapid, ceea ce a afectat populatia supraindatorata in valuta la acea vreme, in special pentru cumpararea de locuinte. Acestia au pierdut o data din deprecierea leului (majoritatea avand venituri in moneda nationala) si apoi din scaderea preturilor la locuintele cumparate la preturi exagerate in perioada de boom (2007 - 2008).

Toate acestea au dus la ajustari masive in sectorul privat (reduceri de personal, de salarii, restrangerea activitatii) in prima faza si, in faza a doua, un an mai tarziu, la taieri de salarii in sectorul de stat, cresterea TVA de la 19% la 24% si un imprumut urias de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, de aproape 20 de miliarde de euro.

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri