Moneda nationala incepe saptamana in crestere nesemnificativa fata de moneda unica europeana, dar se apreciaza mai accelerat in raport cu dolarul. Aceasta apreciere, insa, reprezinta doar o recuperare dupa deprecierea semnificativa inregistrata de leu saptamana trecuta in raport cu dolarul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, 30 aprilie, pentru euro un curs de schimb de 4,7582 lei/euro, in urcare cu 0,01 bani, de la 4,7581 lei/euro cat a fost in 25 aprilie (ultima zi bancara a saptamanii trecute).

Curs BNR pentru dolar: leul se apreciaza

Comparativ cu moneda americana, leu a crescut ceva mai amplu marti. Cursul oficial a scazut la 4,2440 lei/dolar, cu 2,99 bani (0,7%) mai putin decat in sedinta precedenta, cand dolarul a fost cotat la 4,2739 lei.

Aceasta apreciere vine, insa, dupa cateva sedinte in care leul a scazut semnificativ fata de dolarul american. Insa, avand in vedere ca raportul dolar/leu se stabileste pe piata romaneasca indirect, prin raportare la moneda unica europeana, nici aprecierea leului si nici deprecierea sa in fata dolarului american nu se explica prin evolutii in economia romaneasca. Aceasta cotatie este determinata strict in functie de cursul euro/dolar pe plan international si de evolutia euro in raport cu leul pe piata interna.

Astfel, datorita faptului ca euro si-a revenit in fata dolarului (trecand de 1,12 dolari pe euro), dupa o depreciere ampla suferita la finalul saptamanii trecute (aproape de 1,11 dolari pe euro), si leul s-a apreciat in raport cu dolarul american.

Francul elvetian, cotat de BNR dupa aceeasi formula ca si moneda americana, s-a depreciat si el in raport cu leul romanesc in sedinta de marti. Moneda elvetiana a fost cotata la 4,1678 lei/franc, in scadere de la 4,1831 lei/franc in sedinta anterioara. Francul elvetian este in continuare urmarit cu interes de consumatorii care au de platit rate la credite contractate in aceasta valuta in perioada pre-criza.

Cursul euro in regiune - euro pierde teren

In regiune, moneda europeana s-a deprteciat in sedinta de marti, inregistrand pierderi in fata monedelor locale. Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha crestea in fata euro cu 0,04%, zlotul polonez castiga 0,06%, iar forintul unguresc 0,03%.

Leul ramane relativ stabil, asadar, insa asteptarile analistilor sunt de depreciere pentru moneda nationala din cauza deficitelor in crestere.

Acestia anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri