In urma cu exact un an, Doru Lionachescu, 43 de ani, fost director general adjunct al Bancpost, a inceput o cariera pe cont propriu, infiintand \"casa de investitii\" Capital Partners. Dupa o perioada de zece ani in functii de top management in sistemul bancar, Lionachescu a descoperit o noua oportunitate pe piata financiara: consultanta pe fuziuni si achizitii de firme.
Care au fost realizarile companiei Capital Partners dupa primul an de activitate? Cum a simtit Doru Lionachescu piata de M&A (fuziuni si achizitii) din Romania? Sunt doar cateva intrebari la care Wall-Street a gasit raspunsuri astazi, in incercarea de a evidentia apetitul investitorilor de a achizitiona firme in Romania.

Capital Partners a incheiat anul 2006 cu tranzactii de peste 150 milioane de euro. In plus, casa de investitii a aranjat finantari bancare pentru clientii proprii de peste 200 milioane de euro. Fiecare dintre noi, partenerii, avem o lunga istorie profesionala de bugete ambitioase si de aceea ne-am propus ca in 2007 sa dublam activitatea, a declarat pentru Wall-Street Doru Lionachescu.

Potrivit lui Lionachescu, activitatea Capital Partners a fost mult mai ampla decit preconizase initial si, desigur, aceasta s-a reflectat si in rezultatele financiare. Sursele de venit ale companiei sunt relativ uniform repartizate, cu o usoara preponderenta a veniturilor din real estate.

Planurile de dezvoltare ale primei banci de investitii romanesti 'full service' sunt bine stabilite. Scrutam cu atentie diverse sectoare din Romania unde o eventuala intrare a noastra ar putea fi facuta printr-o achizitie, ne-a precizat Lionachescu. Mai mult, oficialii Capital Partners au luat de asemenea si citeva decizii strategice legate de intarirea echipei, extinderea ofertei de produse financiare si de prezenta nationala si regionala a firmei, dar acestea vor fi detaliate la timpul lor.

Apetitul pentru achizitii si fuziuni a crescut cu 50% in 2006

Doru Lionachescu apreciaza ca ritmul de crestere in 2006 a segmentului de vanzare-cumparare de companii a fost in Romania de peste 50%. Aceasta cu toate ca datele vehiculate de companiile de cercetare din strainatate aratau la jumatatea anului trecut o rata de crestere de circa 38% comparativ cu 2005.

Chiar daca nu exista statistici oficiale referitoare la sectorul investment banking, un sector care practic abia se naste in Romania, Capital Partners se pozitioneaza ca fiind liderul detasat intre bancile de investitii independente prezente in Romania. De fapt, compania isi odreste sa isi consolideze pozitia in 2007.

De asemenea, pe piata autohtona exista companii - parte a marilor grupuri financiare - care ofera servicii de consultanta financiara, due dilligence, fuziuni si achizitii, evaluare planuri de afaceri, evaluare companii sau structurare de tranzactii.

Investment banking-ul aduce bani si in Romania
In urma cu un an, existau foarte multe voci, inclusiv bancheri cu experienta, care considerau lansarea unei operatiuni independente de investment banking drept extrem de hazardata, practic fara sorti de izbinda. Insa evolutia pietei a demonstrat tocmai contrariul. Din fericire, viata a demonstrat ca am avut dreptate, iar piata ne-a recompensat corespunzator pentru ca ne-am asumat acest risc la momentul respectiv, insista fostul director de banca.

Trei directii de dezvoltare ale bancii de investitii

Businessul Capital Partners se indreapta spre trei directii: in primul rand, compania obtine si cauta mandate de vanzare-cumparare de companii. In al doilea rand, Capital Partners face finantare imobiliara nu numai in sensul strict al finantarii, ci si acela al intermedierii achizitiilor imobiliare. A treia linie principala de activitate o constituie reprezentarea in Romania in regim de exclusivitate a unor operatori financiari care nu au prezenta aici. In general, este vorba de fonduri de investitii.

Pe toate cele trei domenii de activitate ale noastre ne-am depasit estimarile initiale, care nu erau nici ele deloc modeste, adauga retrospectiv Lionachescu. Initial, cand ideea Capital Partners s-a conturat, sefii au mizat pe urmatoarea succesiune de evenimente: circa 4-6 luni de pozitionare in piata, urmate de obtinerea a doua-trei mandate de vinzare sau cumparare.

In realitate insa prima etapa s-a comprimat la mai putin de doua luni, astfel ca incepind din februarie Capital Partners a obtinut deja mandate, ajungind ca spre sfarsitul anului sa opereze simultan mai bine de zece tranzactii in diverse stadii de executie, si asta numai pe partea de M&A corporatist. Intre acestea se regasesc mandate din sectoare dificile cum ar fi banci, leasing, IT, internet, deal-uri greu accesibile in general investment banker-ilor aflati la inceput de activitate.

Investment banking-ul aduce bani si in Romania
Schimbarea strategiei in 2007

Cu toate acestea, banca de investitii Capital Partners a trebuit sa-si reconsidere anul acesta pozitia fata de una din cele trei directii de dezvoltare. Astfel, in ceea ce priveste reprezentarea in Romania a unor institutii financiare, reprezentantii companiei au fost contactati de multa lume, chiar au existat o serie de runde de discutii fie la Bucuresti, fie la Londra, dar acestia au realizat ca acest gen de activitate are prea putina valoare adaugata si, mai mult, ne limiteaza inevitabil optiunile.

Din aceasta cauza reprezentarea nu mai este pentru noi o linie de activitate principala si am decis sa nici nu mai reinoim anul acesta ofertele de reprezentare. Asta nu inseamna desigur ca nu colaboram cu foarte multe institutii financiare, banci de investitii, fonduri si banci comerciale, insa deocamdata evitam angajamente exclusive sau care nu pot contribui semnificativ la dezvoltarea companiei, explica Doru Lionachescu.

De-a lungul anului trecut compania a inlocuit practic activitatea de reprezentare cu aceea de finantare corporatista (corporate finance) pe care a reconfigurat-o si care s-a dovedit de mare succes (peste 200 milioane euro finantari aranjate pentru clientii Capital Partners in 2006).

In concluzie, cresterea numarului de fuziuni si achizitii si a interesului companiilor din toata lumea cu privire la noi oportunitati au facilitat crearea conditiilor pentru vanzarea controlului asupra unei societati in cadrul unui proces in care sunt selectati potentialii cumparatori si se deschid negocieri paralele cu acestia. De cele mai multe ori, vanzatorii selecteaza o banca de investitii precum Capital Partners pentru pregatirea si coordonarea procesului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri