De ce nu merge microfinantarea in Romania asa cum ar trebui? Din cauza situatie financiare precare a firmei care solicita finantarea, dar si din cauza bancilor, care, in marea lor majoritate, nu au produse adaptate nevoilor micilor antreprenori. In agricultura, situatia este si mai complicata, avand in vedere ca veniturile in acest domeniu sunt sezoniere. Cum se face creditarea “pe teren”?

Putine banci din Romania au modele de creditare si de analiza corelate cu nevoile si specificitatile antreprenorilor mici. Iar daca vorbim de sectoare specifice cum ar fi agricultura, multe banci nu au produse care sa fie modelate pe nevoile fermierilor.

“Un producator de cereale, in primele 6 luni ale anului nu are venituri aproape deloc. In acest caz, daca banca aplica un produs standard, cu principal si dobanda platita lunar, este clat ca acel client nu este eligibil”, a explicat Codrut Nicolau, director general adjunct, Divizia Comerciala Patria Bank si membru al Consiliului de Administratie Patria Credit IFN, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

O alta probleme a micilor antreprenori in accesarea unei finantari este lipsa garantiilor.

“In Patria Bank, lipsa garantiilor este compansata prin dezvoltarea unor relatii foarte stanse cu oricine acorda garantii: FNGCIMM , FGCR, Eximbank. Este surprinzator faptul ca o banca mica, precum Patria Bank, este a doua ca utilizator al garantiilor oferite de FGCR”, a punctat Nicolau.

In plus, banca a accesat garantia EaSI, oferita de Fondul European de Investitii, care acopera 100% din creditul acordat.

“Microfinantarea are un potential enorm, dar foarte putine banci sunt adaptate la nevoile si specificitatile concerte ale antreprenorului mic. Microfinantarea adreseaza zona antreprenoriatului unde sunt 90% din firmele din Romania, iar daca bancile sunt neadaptate si necorelate la nevoile acestora, spune mult despre cat de finantata este zona”, a punctat Codrut Nicolau.

In opinia sa, bancile trebuie sa fie pregatite sa trateze diferit si sa analizeze diferit clientii chiar daca sunt de talie mica, pentru ca acestia nu pot fi tratati cu solutii standard.

Afla din emisiunea integrala cum se face creditare “pe teren”, cum se analizeaza nevoile unui mic intreprinzator si, mai ales, cum trebuie sa arata relatia dintre client si bancher in astfel de cazuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri