Leul s-a apreciat in prima sedinta a saptamanii in fata moendei unice europene, dar mai ales fata de dolarul american. In cazul evolutiei fata de dolar, insa, leul este mai degraba in perioada de recuperare a pierderii, decat de apreciere, avand in vedere scaderea ampla inregistrata in ultima perioada.

Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, 6 mai, un curs de schimb de 4,7552 lei/euro, in scadere cu 0,09 bani (0,02%), de la 4,7561 lei/euro cat a fost in sedinta din 3 mai.

Curs BNR pentru dolar: leul recupereaza din pierdere

In raport cu dolarul american, leul s-a apreciat mai amplu, castigand aproape doi bani de la o sedinta la alta. Pentru moneda americana, BNR a anuntat un curs oficial de 4,2482 lei/dolar, cu 1,58 bani (0,37%) mai putin decat in sedinta precedenta, cand moneda americana a fost cotata la 4,2640 lei. In ultima saptamana, leul a fluctuat destul de brusc in fata dolarului american, minimul perioadei fiind inregistrat in sedinta din data de 25 aprilie, respectiv 4,2739 lei/dolar. Evolutia leului in fata dolarului american este in fluentata, insa, exclusiv de cotatia euro/dolar pe plan internationa, astfal ca nici aprecierea si nici deprecierea leului in fata monedei americane nu pot fi puse pe evolutia unor indicatori interni.

Din acest considerent, deprecierea leului in fata dolarului din ultima perioada are drept cauza doar cresterea dolarului in fata euro pe plan international, raportul scazand sub pragul de 1,12 dolari/euro pentru mai multe zile.

Pentru francul elvetian, cotat dupa aceeasi formula ca si moneda americana, BNR a calculat un curs de 4,1736 lei/franc, de asemenea in scadere comparativ cu sedinta precedenta, cand moneda elvetiana a fost cotata la 4,1770 lei/franc. Francul elvetian este in urmarit cu interes in special de consumatorii care au de platit rate la credite contractate in aceasta valuta in perioada pre-criza.

Cursul euro in regiune - monedele locale scad

Moneda europeana a evoluat, in regiune, contrar pietei de la Bucuresti, in sensul ca s-a apreciat in raport cu monedele locale. La jumatatea sedintei de tranzactionare, euro crestea in fata coroanei cehe cu 0,08%, in raport cu zlotul polonez urca cu 0,16%, iatr fata de forintul unguresc cu 0,05%.

Asadar, leul ramane relativ stabil in raport cu moneda unica europeana, insa asteptarile analistilor sunt de depreciere pentru moneda nationala din cauza deficitelor in crestere.

Acestia anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri