7 Mai 2019

5G si blockchain



Revolutia in ePayments a sosit si va afecta intreg sectorul financiar-bancar, pe masura ce rata de adoptie 5G si blockchain va fi din ce in ce mai mare, laolalta cu hardware si software de ultima generatie.

Conform The Hindus Business Line, IDRBT (The Institute for Development and Research in Banking Technology) din India a lansat pe 12 aprilie 2019 un laborator pentru aplicabilitati 5G in banking si finance. Dr. A. S. Ramasastri, directorul IDRBT, a declarat ca focusul trebuie sa devina exclusiv pe 5G. De ce este atat de important 5G blockchain si adoptia lui de catre sectorul financiar-bancar, fie de stat, fie privat ?

Security. Security. Security.

Din analiza Coin Telegraph, reiese ca in urmatoarea decada (2020-2030), industriile traditionale, la care se adauga si banking-ul modern, vor folosi anticipate automation, ca smart machines din lumea iOT cu miliardele de devices conectate si intercomunicante in cloud. Exista in acest sens doua obstacole majore care pot afecta aceasta dezvoltare.

Primul mare obstacol este ca toate aplicatiile vor fi dependente de 5G, iar in ele se poate infiltra si malicious software. Deci cybersecuritatea la nivel de device este esentiala, pentru ca odata compromise datele unei entitati tranzactionale, un singur breach poate afecta milioane de useri. Aceasta problema poate fi rezolvata prin tehnologia blockchain, care deja exista si, eventual, va evolua catre un tip specific de blockchain descentralizat. Astfel, folosind asymmetric cryptography si secure hashing algorithms, device-urile vor fi inregistrate in retea in conformitate cu adresele lor blockchain corespunzatoare si vor pastra un hash-data tranzactional, garantand astfel identitatea (autenticitatea) lor.

Al doilea obstacol este masiv si mult mai greu de trecut: scalling security. Daca problema de securitate poate fi tinuta sub control de solutia hashing, totusi zeci de mii de operatiuni/secunda vor avea loc intre deviceuri. Astfel, intr-un singur minut, 5G blockchain descentralizat ar trebui sa faca fata la minim 60.000 de operatiuni. Cisco sustine ca 5G empowered IoT devices vor genera un trafic de date de 847 zettabytes pana in 2021, adica 84,700 de milarde de GB.

Ce faci cu 100 de miliarde de gigabytes ?

In primul rand tamper-resistant data (rezistenta la sabotaj si/sau malfunctionare intentiontata), astfel incat datale sa nu fie alterate/prelucrate in niciun fel. Cand operezi cu zettabytes de date (1ZB = 10 la puterea 21 bytes) acest lucru devine extrem de dificil si foarte sensibil mai ales cand ai de a face cu entitati de stat/militare si private (banci si IFN-uri). Solutii ? Cea de tip hashing security, amintita in primul obstacol, este in detaliu HDF (Hashing Data Function) prin care se poate folosi un cryptographic hash function pentru a plasa un anumit un set partial de hash-data on-chain, pastrand intreg setul intr-un data storage extern, iar prin cross-reference se poate verifica traseul si autenticitatea transferului efectuat. Daca cineva realizeaza o modificare, atunci aceasta va figura in automat intr-o schimbare in hash data, deci atragand atentia despre un atac cibernetic, avand chiar si un timestamp exact identificat. Aceasta rezolva, oarecum, problema de securitate, dar in cat timp ? La o scara foarte mare a transferului de date si puterea computationala trebuie sa fie pe masura si in mod cert nu este doar una locala, hostata pe device, ci si in-cloud. Solutia pentru scalling security se impune a fi una sinergica.

Concluzia ?

5G, blockchain si IoT nu trebuie abordate separat, ci sinergic. Cum ? Securitatea trebuie sa fie atat on device, in-cloud cat si pe ruta dintre (the blockchain route). Puterea computationala trebuie sa fie minima pe device, dar maxima in cloud, la o viteza mare de transfer data, cu latenta aproape 0. Experienta unei tranzactii trebuie sa se foloseasca de cei mai avansati algoritmi pentru blockchain si cybersecurity, ramand insa pentru user una seamless si imersiva.



Citeste si