Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput sa dea amenzi firmelor care nu s-au dotat sau nu utilizeaza casele de marcat cu jurnal electronic. Aproape 3,8 milioane de lei insumeaza amenzile si incasate de firme. In plus, Fiscul a confiscat bani si bunuri de peste 300.000 de lei. Pe de alta parte, ramane intrebarea: ce beneficii are statul din dotarea firmelor cu case de marcat electronice, daca sistemul informatic al ANAF nu e capabil sa colecteze datele de la acestea si sa le prelucreze in timp real?

Inspectorii antifrauda fiscala au verificat in perioada 15 martie - 11 aprilie modul in care 3.339 de firme din toata tara au respectat prevederile legale referitoare la dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic, se arata intr-un comunicat al ANAF.

In aceasta perioada, au fost identificate abateri si aplicate 450 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse si sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4,12 milioane de lei (amenzi si confiscari). Valoarea totala a celor 686 amenzi dispuse este de 3,79 milioane lei, iar confiscarile de numerar, venituri ilicite si bunuri au totalizat 322.037 lei.

De asemena, inspectorii antifrauda au dispus suspendarea activitatii comerciale in 15 locatii, astfel: in 12 pentru incalcarea prevederile legale privind utilizarea caselor de marcat, iar in trei locatii pentru comercializarea de produse accizabile fara timbru fiscal. 87% dintre avertismente au fost aplicate contribuabililor, care la data controlului nu achizitionasera noile case de marcat cu jurnal electronic.

"Este important de stiut ca dupa dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente si urmeaza sanctiuni importante: amenda de pana la 10.000 lei, confiscarea tuturor incasarilor, chiar daca au fost inregistrate in case de marcat vechi fara jurnal electronic si suspendarea activitatii comerciale a punctului de lucru pana la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic. Actiunile de monitorizare si control ale inspectorilor antifrauda vor continua pentru asigurarea respectarii obligatiilor legale privind dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic", se mai spune in comunicat.

Cine monitorizeaza si controleaza insa programul de informatizare al ANAF (cel nou, pentru ca cel vechi, cu Banca Mondiala, a fost abandonat de actuala guvernare)? Cin monitorizeaza si controleaza site-ul ANAF pentru a stabili cat si cum functioneaza? Pagina de Facebook a ANAF este bombardata de utilizatorii SPV (spatiul privat virtual) care reclama ca site-ul mai mult nu functioneaza dacat merge. O utilizatoare solicita chiar “spor de noapte”, pentru ca rareori site-ul functioneaza in timpul zilei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri