Leul s-a apreciat miercuri in fata principalelor valute, dupa scaderea inregistrata in sedinta precedenta. Cu toate acestea, aprecierea fata de euro este doar simbolica.

Pentru euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat, in sedinta de miercuri, 8 mai, un curs de schimb de 4,7578 lei/euro, cu 0,08 bani (0,02%) mai scazut fata de cotatia dins edinta anterioara, respectiv 4,7586 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul creste usor

Moneda romaneasca s-a apreciat si in fata dolarului american, insa nici in acest caz cresterea nu a fost remarcabila. In aceste conditii, BNR a anuntat pentru dolar un curs oficial de 4,2471 lei/dolar, in scadere cu 0,15 bani (0,04%) comparativ cu cotatia din ziua precedenta, cand BNR a calculat un curs de 4,2486 lei/dolar. Moneda romaneasca a fluctuat destul de amplu in raport cu dolarului american in ultima perioada, leul depreciindu-se pana la 4,2739 lei/dolar in urma cu o saptamana, insa a revenit usor ulterior.

Cotatia dolar/leu este importanta doar pentru cei care au de platit facturi in aceasta moneda (in special marii importatori de marfuri energetice), pentru ca ea nu are valoare de semnal pentru mersul economiei. Cursul dolar/leu se stabileste matematic, prin raportarea la cotatia euro/dolar pe plan international si euro/leu pe piata de la Bucuresti, nu ca urmare a tranzactiilor cu aceasta valuta.

In aceste conditii, cotatia de miercuri a leului fata de dolar a fost influentata de aprecierea timida a monedei romanesti fata de euro so de cresterea la fel de nesemnificativa a monedei europene in raport cu cea americana pe plan extern, unde cursul a mai urcat usor peste nivelul de 1,12 dolari/euro, oarecum stabil de cateva zile.

Francul elvetian, cotat de BNR dupa o formula similara cu cea a dolarului, a crescut, insa, in sedinta de miercuri la 4,1752 lei/franc, de la 4,1707 lei/franc cu o zi in urma. , cu 0,29 bani sub cotatia de luni, de 4,1736 lei/franc. Moneda elvetiana este in special in atentia clientii bancilor care au de rambursat credite contractate in aceasta valuta in perioada pre-criza.

Cursul euro in regiune - moneda europeana creste anemic

Desi a pierdut teren in fata leului romanesc, moneda unica europeana s-a apreciat in raport cu monedele din tarile din regiune, insa tot la limita. Astfel, euro avea, la jumatatea sedintei de tranzactionare de miercuri, un avans de doar 0,01%, insa fata de forintul unguresc crestea cu 0,11%, iar fata de zlotul polonez urca cu 0,09%.

Leul romanesc ramane, asadar, relativ stabil in raport cu moneda unica europeana in aceasta perioada, insa asteptarile analistilor sunt de depreciere pentru moneda nationala din cauza deficitelor in crestere.

Acestia anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri