Moneda nationala s-a depreciat, in sedinta de joi, in fata principalelor valute, dupa ce a avut o evolutie mixta de la o zi la alta in aceasta saptamana.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, 9 mai, pentru euro, un curs de 4,7599 lei/euro, in urcare cu 0,21 bani (0,04) fata de sedinta precedenta, cand cotatia pentru un euro a fost de 4,7578 lei/euro.

Curs BNR pentru dolar: leul se depreciaza

In acelasi timp, leul s-a depreciat si in raport cu dolarul american, chiar mai accelerat decat fata de euro. Pentru dolar, BNR a anuntat un curs oficial de 4,2526 lei/dolar, cu 0,55 bani (0,13%), peste valoarea din sedinta precedenta, cand cotatia oficiala a fost stabilita la 4,2471 lei/dolar. Leul a fluctuat intens fata de dolarului american in ultima perioada, mai mult in sensul deprecierii, cea mai ridicata valoarea a cursului din ultimele luni ajungand la 4,2739 lei/dolar in urma cu mai mult de o saptamana. Ulterior a revenit usor, insa ramane inca ridicat fata de valorile cu care eram obisnuiti.
Cursul leului fata de dolar nu are valoare de semnal pentru mersul economiei romanesti, avand in vedere ca este stabilit prin raportare la euro, nu direct in functie de tranzactii. In aceste conditii, cotatia dolar/leu este importanta doar pentru cei care au de platit facturi in aceasta moneda (in special marii importatori de marfuri energetice).
Din aceste considerente, cursul dolar/leu calculat joi de BNR, are legatura in special cu

In aceste conditii, cotatia de miercuri a leului fata de dolar a fost influentata de aprecierea cresterea dolarului fata de euro pe plan international, unde cursul revenit sub nivelul de 1,12 dolari/euro, oarecum stabil de cateva zile.

Pentru moneda elvetiana, cotata dupa aceeasi formula ca si dolarul american, BNR a calculat joi un curs de 4,1770 lei/franc, in usoara urcare fata de cotatia din sedinta precedenta, de 4,1752 lei/franc. Cursul francului elvetian este urmarit in mod deosebit de clientii bancilor care au de rambursat credite contractate in aceasta valuta in perioada pre-criza.

Cursul euro in regiune - apreciere aproape pe linie

Piata valutara romaneasca s-a cuplat, joi, la cea din regiune, dupa mai multe zile de evolutii divergente. Moneda europeana s-a intarit, joi, si in fata monedelor din tarile vecine, sigura exceptie fiind reprezentata de zlotul polonez, care era in crestere fata de euro la jumatatea sedintei de tranzactionare, cu
0,09%. In acelasi timp, insa, coroana ceha pierdea in raport cu moneda unica europeana 0,02%, iar forintul ungar scadea cu 0,1%.

Desi s-a depreciat joi, leul romanesc ramane totusi, relativ stabil in raport cu moneda unica europeana in aceasta perioada, desi analistii sustin ca este supraevaluat prin interventiile BNR. Tocmai de aceea, asteptarile analistilor sunt de depreciere pentru moneda nationala din cauza deficitelor in crestere.

Acestia anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea media a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea media a cursului anticipat este de 4,8462 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri