10 Mai 2019

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 1,25 miliarde de euro in martie si a depasit 3,6 milarde de euro la 3 luni



Luna martie a mai adaugat la factura Romaniei la extern inca 1,25 miliarde de euro. Cu atat a crescut deficitul comercial (diferenta dintre exporturi si importuri) intr-o singura luna. In aceste conditii, dupa 3 luni din an, deficitul comercial a ajuns la 3,64 miliarde de euro, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut (922 de milioane de euro). Cine plateste aceasta diferenta?

Politica statului din ultimii ani, de a stimula cresterea economica prin consum, se dovedeste a fi tot mai paguboasa. Scopul a fost atins (cresterea economica in Romnaia a fost, 2 ani la rand, printre cele mai ridicate din UE), dar cu ce pret? Al inflamarii deficitelor. Pentru ca pensiile si salariile marite au fost folosite pentru a cumpara preponderent marfuri din import, avand in vedere ca, din cauza investitiilor precare (statul a tocat banii de investitii pe pensii, salarii si alte pomeni electorale), economia romaneasca nu a fost capabila sa produca suficient pentru a satisface cererea celor care s-au trezit, dintr-o data, cu mai multi bani in buzunar.

Dar importurile trebuie platite, in valuta, si ideal ar fi ca valuta incasata din exporturi sa fie utilizata pentru plata importurilor. Dar cum intre cele doua fluxuri (intrari din exporturi si iesiri prin plata importurilor) este o diferenta tot mai mare, Romania ramane datoare. Alte surse de finantare pentru exporturi ar fi investitiile straine directe sau fondurile europene, insa nici la aceste categorii nu se inregistreaza intrari suficiente.

Asadar, in final, pentru plata diferentei de bani pentru importuri se apeleaza la piata valutara, iar atunci cand cererea de valuta creste, aceasta se scumpeste, deci creste cursul de schimb.

Mecanismul nu este inca foarte vizibil in evolutia cursului de schimb din cauza (sau datorita) faptului ca Banca Nationala a Romaniei intervine frecvent pentru a mentine cursul relativ stabil si, astfel, sa controleze mai bine inflatia. Dar si aceste interventii costa si, in plus, lovesc suplimentar in exporturi (interventiile BNR tin cursul supraevaluat, fapt care scumpeste exporturile romanesti).

In plus, analistii sustin ca aceasta stare de fapt nu poate continua la nesfarsit si ca este nevoie de masuri de stimulare a investitiilor, pentru o productie interna mai consistenta si pentru exporturi competitive, care sa aduca in tara mai multa valuta, sau macar suficienta pentru a compensa exporturile.

Revenind la datele INS, in primele trei luni ale anului, deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) a urcat la 3,64 miliarde de euro mai mare cu 921,8 milioane euro decat cel inregistrat in perioada ianuarie - martie 2018, pe fondul unor exporturi de 17,532 miliarde de euro si al unor importuri de 21,177 miliarde de euro.

In primele trei luni din acest an, exporturile au crescut cu 3,2%, iar importurile cu 7,4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Este vizibila, asadar, atat diferenta de valoare intre importuri si exporturi, cat cea privind viteza de crestere, diferente care se mentin, deja, de cativa ani.



Citeste si