Relatia dintre companiile de tip fintech si bancile traditionale nu trebuie privita mereu din perspectiva competitiei, o parte din institutiile traditionale de credit colaborand cu start-up-urile din tehnologie pentru a dezvolta solutii pentru noile nevoi ale clientilor.

“Nu avem ca obiectiv o asa-zisa ‘zdrobire’ a fintech-urilor. Lucram cu fintech-uri atat in Romania cat si la nivel international. Pe plan local, de exemplu, avem un boot camp in cadrul caruia start-up-urile care au nevoie de mentori la inceput de drum sunt ajutate. Pentru fintech-urile abia lansate, incercam sa construim o comunitate, iar pentru fintech-urile deja stabilite in piata organizam competitii in care acestea pot concura”, a declarat, in cadrul evenimentului Future Banking, Vlad Stanilescu, Chief Digital Transformation Officer in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Seful pe Digital al Raiffeisen Romania nu neaga faptul ca in anumite situatii fintech-urile pot fi percepute ca amenintari pentru bancile traditionale, insa colaborarea dintre cele doua tabere poate duce in cele din urma la construirea unor relatii pe termen lung cu rezultate pozitive pentru ambele parti.

“Bancile sunt mari, puternic reglementate si au in spate o istorie. Din aceste motive este evident ca bancile se misca mai greu decat fintech-urile in domeniul tehnologic, dar incepe sa le ajungem din urma. In final, chiar si competitia dintre banci si fintech-uri este buna, deoarece industria bancara este fortata astfel sa accelereze, iar clientul este castiga in final”, spune Stanilescu.

In relatia cu clientii, bancile traditionale trebuie sa avanseze odata cu nevoile acestora, iar in viitor institutiile de credit trebuie sa se transforme intr-un partener in viata financiara a utilizatorilor, nu doar un simplu furnizor de produse bancare, a concluzionat Stanilescu.

Evenimentul Future Banking este realizat cu sprijinul lui George (inovatie BCR), ApPello si European Fund for Southeast Europe ca Gold Partners. IT Smart Systems, Filip & Company, Raiffeisen Bank Romania, Namirial Group, ING Bank Romania, PAID Analytix, Cegeka, Gemalto (o companie Thales), EY Romania, phyre, Peli Partners, TBI Bank, Patria Bank, Instant Factoring, Auka si Fintech OS sunt Silver Partners. De asmenea, evenimentul se bucura si de sprijinul FinTech Camp, Agora, First Bank si Wolf-E.

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri