Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a majora prognoza de inflatie pentru acest an de la 3% la 4,2% a luat prin surprindere analistii financiari, care considera ca revizuirea de 1,2 puncte procentuale este mult prea mare. Care sunt explicatiile BNR privind revizuirea prognozei, in context electoral? Cand intervine inflatia si pe cine afecteaza cel mai mult?

“Inflatia are si rol de corectie. Daca se da prea mult, economia reactioneaza. Nu poate sa produca si... vine si taie. Corectiile se fac de catre piata, iar piata este chiar mai nemiloasa dacat orica Parlament sau presedinte...vine si face o corectioe prin inbflatie, prin presiuni asupra cursului ...dar nu este de dorit. Pentru ca ea este si redistributiva, face corectia dar nu o face corect. De regula ii afecteaza pe cei cu venituri mici”, a explicat vineri Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei. El a precizat ca facut acest comentariu in calitate de economist, nu de guvernator BNR.

Despre corectia deficitului extern prin deprecierea leului: "niste nastrusnicii"

Cu privire la corectiile pe curs (in sensul deprecierii leului), pentru a regla deficitul extern, “niste nastrusnicii” in opinia guvernatorului, acestea nu sunt de dorit. Un prim motiv ar fi ca nu rezolva problema structurala (daca economia este stimulata mai mult decat poate produce, nu se rezolva prin deprecierea leului) ci doar amana efectele acesteia. Un al doilea motiv ar fi ca o depreciere a leului i-ar avantaja pe cei care detin active externe (valuta), ceea ce ar duce din nou la euroizarea economiei si i-ar dezavantaja pe cei care obtin venituri in lei si care au economii in moneda nationala.

“Pe scurt, nu vad motive de depreciere a leului, cu exceptia deprecierii contului curent, dar noi, la Banca Nationala, nu credem ca asa trebuie facuta corectia. O eventuala corectie a deficitului extern, daca ai vrea sa o faci prin depreciere, ca asa am citit niste nastrusnicii, nu face altceva decat sa te arunce intr-un cerc vicios. Noi am trecut printr-un proces indelungat prin care de la vreo 70% credit in valuta am ajuns la mai putin de 40%. Este un mare avantaj. De asemenea, grosul economisirilor populatiei din Romania este in lei acum, nu in valuta si acest lucru trebuie pastrat”, a punctat Isarescu.

Ce preturi cresc mai mult decat se anticipa initial?

BNR a majorat prognoza de inflatie pentru acest an de la 3% la 4,2%, luand prin suprindere analistii care prognozau, majoritatea, o inflatie sub 4% la finalul acestui an. Care sunt cauzele?

Diferenta de 1,2 puncte procentuale vine de la estimarile privind cresterea preturilor la legume, fructe si oua (0,6 puncte) si la combustibili (0,4 puncte procentuale). Diferenta vine de la preturile incluse in indicele CORE 2 ajustat, cele care pot fi influentate de politica BNR (0,3 puncte). In sens opus au actionat preturile administrate si cele la tutun si alcool.

Astfal, la inflatia prognozata pentru acest an, de 4,2% pentru acest an, o contributie de 0,6% o are pretul legumelor, fructelor si oualor, 0,5% - combustibilii, 0,3% - preturile administrate, 0,3% - produsele din tutun si bauturile alcoolice si restul de 2,4% vine din preturile incluse in CORE 2 ajustat.

"Pana la finalul anului, inflatia, asa cum o vedem acum, va fi in jur de 4%, urmand ca apoi sa coboare spre 3,5%. Toate cu o conditie: sa nu se schimbe evolutia preturilor foarte volatile. De exemplu, daca pretul titeiului scade, fac o gluma, atunci avem noroc. De asemenea, un an agricol bun, cu cartoful, cu rosia, da IPC in jos. Dar ce observam in toata aceasta evolutie: un nivel destul de mare de incertitudine, de la 1,5% spre 5% in care se pot misca preturile si cu foarte multi factori care influenteaza", a afirmat Isarescu.

In oinia sa, sa tii inflatia in jurul a 4% intr-un an electoral, e o chestiune buna.

“Vom incerca, intr-un an electroral, care nu se anunta a fi foarte linistit, sa tinem lucrurile sub control. (...) Eu zic ca lucrurile sunt tinute sub control, intr-o marja rezonabila. Unui guvernator ii e greu sa spuna ca 4% e o inflatie buna, e mai mare decat tinta, dar nici sa spun ca este catastrofala", a mai spus guvernatorul BNR.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri