Programul Prima Casa, contestat de multi economisti, care sustin ca a fost prelungit nepermis de mult si a distorsionat piata, nu doar ca nu se inchide, dar este pe masa Guvernului pentru a fi reconfigurat intr-unul mult mai accesibil atat pentru clienti cat si pentru banci. Premierul Viorica Dancila a anuntat ca, joi, proiectul este discutat in Guvern in prima lectura.

Nou program urmeaza sa se numeasca ''O familie, o casa'' si va reperzenta o varianta “mai aproape de nevoile cetatenilor a programului Prima casa'', a declarat premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern. .

“Venim cu noi masuri de reducere a costurilor de finantare pentru romanii care doresc sa cumpere o locuinta. Concret, ne propunem cresterea nivelului garantiei guvernamentale de la 50%, cat este in prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune si reducerea substantiala a dobanzii pentru familiile cu copii si pentru persoanele cu dizabilitati", a spus premierul, la inceputul sedintei de Guvern.

Programul a fost demarat in 2009, in plina criza financiara, cu scopul de a preveni caderea pietei imobiliare si a creditarii. Cine a castigat din acest program? Pe de o parte proprietarii de locunite, care au putut sa mentina preturile relativ ridicate si bancile, care au creditat masiv avand in spate garantia statului. Cine a platit? Consumatorul, pe de o parte prin pretul ridicat al casei si prin dobanzile achitate la banca pentru o suma mai mare (data de pretul mentinut ridicat artificial si de avansul redus perceptu pentru aceste credite - 5%).

Dancila a mai spus ca un alt program ce va fi demarat joi este "Ana Aslan - Rezidenta pentru varstnici".

"Aprobam in acest sens un memorandum prin care sustinem construirea, infiintarea si amenajarea centrelor rezidentiale pentru persoane varstnice prin alocarea unei sume de pana la 500.000 de euro pentru fiecare investitor sau organizatie neguvernamentala care doreste sa aplice la acest program. Programul se va derula pana in anul 2020 si va avea asigurata o finantare de 4 miliarde de lei credite de angajament", a spus ea.

Totodata, premierul a mentionat ca Guvernul va promova in curand un proiect aflat deja in transparenta decizionala privind programul guvernamental "Dezvoltarea regiunii nord-est".

"Vrem sa imbunatatim conditiile de viata pentru romani, pentru cei care nu beneficiaza de utilitatile necesare unui trai decent. In acest sens, vom acorda pentru fiecare gospodarie un ajutor nerambursabil de 20.000 de lei pentru izolarea termica si energetica a locuintelor, incalzire cu centrale termice, asigurarea de apa calda menajera prin sisteme solare, amenajarea de grupuri sanitare in interiorul locuintei si conectarea gospodariilor la reteaua de apa, canalizare si gaze", a afirmat Dancila

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri