Prima Casa, program guvernamental adresat romanilor cu venituri reduse si lansat in urma cu 10 ani, ar urma sa fie inlocuit cu o varianta mult mai sociala, "O familie, o casa", care, potrivit unui proiect legislativ pus recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, va aduce o reducere consistenta a costurilor de finantare cu ratele de dobanda pentru cei care isi doresc o locuinta. Astfel, in functie de veniturile solicitantului de credit, precum si de numarul de copii pe care ii are acesta, dobanda ar putea scadea pana la 0,9%.

Comparativ cu Prima Casa, noua varianta de program "O familie, o casa" vine cu o precizare legata de locuintele eligibile pentru finantare. Acestea trebuie sa dispuna de o suprafata utila de minim 50 mp si maxim 100 mp, alcatuite din cel putin doua camere de locuit, cu terenul, caile de acces, anexele gospodaresti, facilitatile, dependintele, dotarile si utilitatile, aferente acestora, care satisfac cerintele de locuit ale unei persoane sau familii. O astfel de conditie ar putea pune in dificultate dezvoltatorii imobiliari care au construit deja, construiesc sau au in plan garsoniere si apartamente cu doua camere cu suprafete mai reduse de 50 mp, destinate Prima Casa.

In cadrul programului "O familie, o casa" vor putea fi cumparate atat locuinte noi, finalizate de cel mult un an, cat si locuinte utilizate, utilizate de cel mult 5 de la data finalizarii constructiei. Vor putea beneficia de acest program persoanele sa familiile, formate din cel putin doi membri adulti sau din minim un adult si un copil. Dar, una dintre cele mai importante modificari aduse de "O familie, o casa" comparativ cu Prima Casa este legata de nivelul veniturilor solicitantului. Astfel, veniturile nete ale persoanei sau familiei la data solicitarii creditului garantat nu pot depasi valoarea de:

  • 8.000 lei pe persoana;
  • 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formata dintr-un adult si un copil;
  • 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formata dintr-un adult si doi copii;
  • 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim doi copii.

Sunt luati in considerare si copii aflati in plasament definitiv in cadrul familiilor sau unui asistent maternal. De asemenea, daca la finalizarea creditului Prima Casa trebuia sa ai maxim varsta de 70 de ani, acum limita este de 75 de ani. Varsta beneficiarilor programului "O familie, o casa" va fi de maxim 55 ani, iar durata creditului garantat este de maxim 20 ani, fata de 30 la Prima Casa.

Dobanda fixa pe toata perioada creditului "O familie, o casa", de maxim 5,5%

In prezent, dobanda la Prima Casa este de 2% + Robor 3 luni, adica variabila, dar costul creditului "O familia, o casa" va fi unul fix de 5,5% pe an, pe toata durata creditului garantat de stat. Mai mult, in cadrul noului program se pot acorda si subventii:

  • reducerea cu 2,6 puncte procentuale a ratei dobanzii creditului garantat pe toata durata sa pentru beneficiarii eligibili care au venituri nete lunare pentru 2019 mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formata din doi adulti sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil si de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii. Incepand cu anul 2020 veniturile valabile pentru acordarea subvenTiei se actualizeaza anual cu rata medie a inflatiei pentru anul anterior si se publica pe pagina de internet a CNSP. Mecanismul de subventionare a dobanzii se va realiza prin intermediul declaratiei fiscale lunare a angajatorului si este valabil pe perioada in care beneficiarul se incadreaza in veniturile mentionate anterior.
  • reducerea cu 1 punct procentul a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care au un copil sau sunt asistenti maternali pentru un copil, si cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai multi copii sau sunt asistenti maternali pentru doi sau mai multi copii, cu varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani daca urmeaza o forma de invatamant de lunga durata, dupa caz.
  • reducerea cu 1 punct procentul a ratei dobanzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt incadrati intr-un grad de handicap sau au in familie persoane incadrate cu un grad de handicap grav.

Reducerea cumulata pentru un contract de credit nu poate depasi 4,6 puncte procentuale, dar aplicata aceasta subventie rezulta ca in functie de veniturile solicitantului si de numarul de copii pe care-i are acesta, dobanda ar putea scadea pana la 0,9%.

Locuinte in valoare de maxim 120.000 euro si credite garantate cu 80%

Daca, in prezent, prin Prima Casa statul garanteaza intre 40% si 50% din credit, iar avansul solicitat este de cel putin 5% din valoarea locuintei, cei ce vor dori sa-si isi cumpere o locuinta prin "O familie, o casa" vor putea primi un credit de până la 570.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), iar statul va garanta 80% din valoarea creditului. Avansul minim va fi cuprins intre 5 si 10% din valoarea locuintei ce se doreste cumparata prin acest program.

Dar, proiectul legislativ pus recent in dezbatere publica de catre Ministerul de Finante, trebuie sa fie adoptat de Guvern si apoi publicat in Monitorul Oficial.

Sursa foto: Cookie Studio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri