Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat astazi noi bancnote de 100 si 200 de euro, mai durabile si mai dificil de falsificat. Tot saptamana aceasta, BCE va inceta productia bancnotelor de 500 de euro, cele existente ramanand insa in circulatie.

Bancnotele din seria „Europa” au fost introduse treptat pe parcursul mai multor ani. Primele patru bancnote din aceasta serie (bancnotele de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR si 50 EUR) au fost puse in circulatie in anii 2013, 2014, 2015 si, respectiv, 2017. Bancnotele de 100 EUR si 200 EUR au intrat in circulatie la 28 mai 2019, seria „Europa” devenind astfel completa.

BCE a decis sa inceteze producerea bancnotei de 500 EUR, desi bancnota de 500 EUR din prima serie ramane un mijloc legal de plata.

Cea de-a doua serie de bancnote poarta denumirea „Europa”, intrucat doua dintre elementele de siguranta contin un portret al Europei.

“Acest personaj din mitologia greaca a fost inclus pe noile bancnote euro datorita referintei directe la continentul Europa, precum si notei umane pe care o confera bancnotelor. Imaginea Europei a fost preluata de pe un vas aflat la Muzeul Luvru din Paris”, se mentioneaza intr-un anunt al BCE.

Elemente grafice si de siguranta pe noile bancnote

  • Filigranul-portret: bancnota privita spre o sursa de lumina va face ca o imagine a Europei, o copie a desenului principal si valoarea bancnotei sa apara in partea stanga.
  • Fereastra-portret: bancnota privita spre o sursa de lumina va face ca fereastra din holograma care apare in partea dreapta sa devine transparenta, redand portretul Europei pe ambele fete ale bancnotei.

  • Numarul verde smarald: inclinand bancnota, numarul stralucitor din coltul din stanga jos isi schimba culoarea din verde-smarald in albastru-inchis si creeaza un efect luminos care se deplaseaza in sus si in jos. Noile bancnote de 100 EUR si 200 EUR prezinta, de asemenea, simboluri „€” de mici dimensiuni in interiorul numarului.
  • Holograma-portret: inclinand bancnota, holograma – banda de culoare argintie din partea dreapta a bancnotei – prezinta portretul Europei. Banda reda, de asemenea, o copie a desenului principal si valoarea nominala a bancnotei.
  • Holograma-satelit este un element care se regaseste numai pe bancnotele de 100 EUR si 200 EUR si se afla in partea de sus a benzii de culoare argintie. La inclinarea bancnotei, pot fi observate simboluri „€” de mici dimensiuni care graviteaza in jurul numarului. Aceste simboluri devin mai clare sub lumina directa

.

  • In aceasta serie de bancnote, initialele Bancii Centrale Europene sunt redate in zece variante lingvistice, in loc de cinci, ca urmare a extinderii Uniunii Europene in anii 2004, 2007 si 2013 – BCE ECB ЕЦБ EZB EKP EKT ESB EKB BĊE EBC.
  • Denumirea monedei este redata si cu caractere chirilice (EBPO), ca urmare a aderarii Bulgariei la Uniunea Europeana in 2007, in plus fata de caracterele latine (EURO) si cele grecesti (EYPΩ).
  • Harta Europei de pe reversul bancnotelor din seria „Europa include acum insulele Malta si Cipru – doua dintre tarile care au aderat la Uniunea Europeana dupa lansarea primei serii.

  • Bancnota de 100 EUR prezinta arhitectura baroca si rococo din perioada 1600-1750.
  • Pana in prezent, Mario Draghi este singurul presedinte care a semnat bancnotele din seria „Europa”.

De ce sunt necesare bancnote noi?

BCE si bancile centrale nationale (BCN) din Eurosistem sunt responsabile de integritatea bancnotelor euro. Astfel, acestea au elaborat o a doua serie de bancnote euro cu elemente de siguranta optimizate, care garanteaza siguranta bancnotelor si mentin increderea publicului in moneda euro.

Noile bancnote euro beneficiaza de progresele inregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor. Noile elemente de siguranta sporesc protectia impotriva contrafacerii.

Noile bancnote euro sunt, de asemenea, mai durabile decat cele din prima serie, ceea ce implica inlocuirea bancnotelor cu o frecventa mai redusa, diminuand astfel costurile si reducand impactul asupra mediului. Acest aspect este important in special pentru bancnotele de 5 EUR si 10 EUR, intrucat acestea isi schimba proprietarii mai frecvent decat celelalte bancnote.

Circulatia in paralel a bancnotelor din prima serie si a celor din seria „Europa”

Bancnotele din prima serie vor continua sa fie emise in paralel cu noile bancnote din seria „Europa”, pana la epuizarea stocurilor ramase. Apoi, vor fi retrase treptat din circulatie. Data la care prima serie de bancnote euro inceteaza sa mai reprezinte un mijloc legal de plata va fi anuntata cu mult timp in avans. Totusi, bancnotele din prima serie isi vor pastra intotdeauna valoarea: acestea pot fi preschimbate pe termen nelimitat.

Sursa foto: BCE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri