Omniasig, membra a Vienna Insurance Group, urmeaza sa preia pachetul majoritar de actiuni al altor doua companii controlate de Vienna Insurance in Romania, Unita si Agras, a declarat, Peter Hagen, membru in Consiliul de Administratie al Vienna Insurance.
"Aceasta miscare face parte din strategia multi-brand pe care Vienna Insurance Group (VIG) o aplica de multi ani de zile. In toate tarile in care grupul desfasoara operatiuni, exista mai multe companii controlate de VIG, iar una dintre acestea detine pachetul majoritar de actiuni la celelalte. Aceasta modalitate de organizare faciliteaza consolidarea sinergiei dintre companii, la nivelul grupului, precum si tinerea evidentei raportarilor financiare, a explicat, pentru NewsIn, Peter Hagen, membru in Consiliul de Administratie al Vienna Insurance Group.

"De exemplu, in Cehia, VIG controleaza direct compania Kooperativa, iar aceasta detine pachetul majoritar de actiuni la cealalta companie din grupul VIG din Cehia, CPP. In Slovacia, exista o companie care se numeste tot Kooperativa, detinuta direct de VIG si care, la randul ei, este actionar majoritar la celelalte companii controlate de VIG acolo, Kontinuita si Komunalna. De asemenea, in Austria, VIG controleaza alte doua companii din grup, Donau si BA/CA Versicherung, a mai spus Peter Hagen.

In prezent, in Romania, Vienna Insurance Group controleaza in mod direct societatile Omniasig, unde detine 97,78% din actiuni, si Unita, cu 99,99% din titlurile societatii. In ceea ce priveste celelalte doua companii din grup, Omniasig Life este controlata, in proportie de 50%, de Omniasig, iar Agras este controlata de Unita, cu o participatie majoritara de 75,7%.

Planul nostru este ca Omniasig sa ajunga sa detina pachetul majoritar de actiuni la toate celelalte societati din grup, Unita, Agras si Omniasig Life, urmand ca fiecare companie sa isi pastreze identitatea si portofoliul specific de produse si servicii de asigurare, potrivit strategiei noastre multi-brand, de grup deschis de firme. De altfel, Vienna Insurance Group a primit, recent, din partea revistei Finance New Europe, premiul pentru cel mai bun grup de asigurari pe 2006, argumentul principal pentru acordarea acestui premiu fiind tocmai eficienta strategiei noastre multi-brand in Europa Centrala si de Est, factor care ne individualizeaza mult in raport cu concurentii nostri din regiune, a adaugat Hagen.

Actionarii Omniasig SA au decis, intr-o adunare generala din data de 13 octombrie 2006, modificarea siglei companiei, astfel incat aceasta sa sublinieze apartenenta companiei la grupul austriac Vienna Insurance. "Aceasta decizie, de modificare a siglei Omniasig, face parte dintr-o actiune de omogenizare a imaginii companiilor romanesti de asigurari care fac parte din grupul Vienna Insurance", a declarat, atunci, pentru NewsIn, directorul de comunicare al Omniasig, Alina Nastase.

"Noua sigla a Omniasig va contine si logo-ul companiei mama, Vienna Insurance. Urmarim prin asta ca Omniasig, Omniasig Life, Agras si Unita sa prezinte pe piata o imagine cat mai unitara, avand sigle similare, care sa sublinieze apartenenta la grup. Este vorba de o intarire a imaginii si nu despre un proces de rebranding", a mai spus directorul de comunicare de la Omniasig.

Vienna Insurance, fosta Wiener Staedtische, a cumparat, in 2005, 70,7% din actiunile Omniasig de la fondul israelian de investitii TBIH Financial Services Group, detinut de grupul Kardan, contra sumei de 64 milioane euro si a achizitionat, ulterior, participatiile altor actionari ai Omniasig de la acea data: Financiara SA (20,2%), BCR (1,6%), Constantin Toma, director al Omniasig (7,4%) si alti actionari, persoane fizice. TBIH devenise actionar principal al Omniasig in 1999, cand cumparase actiunile Bancorex la societatea de asigurari. La acea data, unul dintre actionarii Omniasig era omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, care si-a vandut, trei ani mai tarziu, participatia, de 15%, catre TBIH. In prezent, Vienna Insurance Group controleaza 97,78% din titlurile Omniasig SA.

Omniasig a obtinut, in primele noua luni ale anului trecut, un profit net de circa 13 milioane lei (3,67 milioane de euro), mai mult decat dublu fata de rezultatul net raportat la finele lui 2005 (1,5 milioane euro). Omniasig a subscris prime brute subscrise de asigurare, in primele noua luni din 2006, de 367 milioane lei (103,66 milioane euro). In 2005, Omniasig a raportat prime brute subscrise in valoare totala de 116,3 milioane euro. Omniasig are, in prezent, un capital social de 29,5 milioane euro, compania operand, in iunie 2006, o majorare de capital de 22 de milioane euro.

Actionariatul companiei de asigurari Unita a hotarat, intr-o adunare generala extraordinara a actionarilor din data de 13 decembrie 2006, majorarea capitalului social al societatii cu 51,4 milioane lei (15,02 milioane euro), la 114,28 milioane lei (33,41 milioane euro), pentru a sustine cresterea afacerii.

Majorarea de capital de la Unita se va efectua prin aport in numerar, care urmeaza sa fie varsat integral pana la data de 31 ianuarie 2007, potrivit hotararii actionarilor. Potrivit Monitorului Oficial nr. 32 din 5 ianuarie 2007, la aceasta majorare de capital a Unita va participa si Omniasig, luandu-se in considerare intentia actionarului majoritar al Unita, Vienna Insurance Group, de a transfera o parte din actiunile detinute la Unita catre societatea Omniasig, se spune in Monitorul Oficial.

Unita va raporta, cel mai probabil, pierderi pe 2006, din cauza costurilor generate de schimbarea concentrarii pe asigurarile generale de pe cele de viata si a activitatii de restructurare, potrivit directorului general al Unita, Iulian Dumitru.

Unita a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un volum de prime nete subscrise de 184,2 milioane lei (peste 52 milioane euro), cu 7,6% mai putin fata de perioada similara a anului precedent, detinand, in prezent, o cota de piata de 4,34%. Compania a inregistrat, in 2005, un profit net de 283.641 lei si venituri totale de 381,19 milioane lei. Vienna Insurance, fosta Wiener Staedtische, a cumparat, in anul 2000, 51% din actiunile Unita, printr-o majorare de capital de 4,5 milioane de marci germane (3,15 milioane euro). In prezent, Vienna Insurance Group detine 99,99% din titlurile societatii.

Raiffeisen Bank Romania a vandut, recent, 4,45 milioane de actiuni Agras, reprezentand 12,98% din capitalul social al asiguratorului, printr-o tranzactie in valoare de 2,64 milioane de lei (781.000 euro), desfasurata prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In urma tranzactiei, Raiffeisen Bank Romania a iesit din structura actionariatului Agras. Totodata, Unita si-a majorat participatia la 75,7% din capitalul Agras. Anterior operatiunii, Unita detinea 74,45% din actiunile Agras.

Societatea de asigurari Agras a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, un profit net de 823.549 lei (circa 234.000 euro) si venituri totale de 35,45 milioane lei (10,07 milioane euro). In primele noua luni ale anului trecut, 2005, Agras - Grupul Wiener Stadtische a inregistrat pierderi de 2,41 milioane lei (680.881 euro) si venituri totale in valoare de 35,17 milioane lei (9,90 milioane euro). Agras s-a infiintat la data de 10.09.1992, ca societate pe actiuni, iar din octombrie 2002, Unita, controlata de Vienna Insurance Group, a devenit actionar majoritar al societatii Agras, in urma unei tranzactii de 2,9 milioane euro.

Omniasig Life a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, prime brute subscrise in valoare de aproximativ 30 milioane lei (8,5 milioane euro), cu 40% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita incetarii colaborarilor cu BCR si CEC, care asigurau un volum al subscrierilor de peste 50% din totalul activitatii Omniasig Life, potrivit reprezentantilor companiei.

Viena Insurance Group a investit, anul trecut, 2,5 milioane euro (8,7 milioane lei) pentru construirea, in nordul Capitalei, in zona Baneasa, a noului sediu al Omniasig Asigurari de Viata, cu o suprafata de 1.600 metri patrati, parte a noii strategii de consolidare a companiei pe piata de asigurari din Romania. In ianuarie 2006, Omniasig Life a preluat portofoliul de contracte de asigurari de viata al Unita, in jur de 50.000 de polite.

Omniasig SA detine 50% din actiunile Omniasig Life, grupul TBIH Financial Services Group, controlat, in proportie de 60%, de Viena Insurance Group, detine 49,96% din actiunile societatii, iar restul, de 0,04%, este detinut de mai multe persoane fizice. La sfarsitul lunii august 2006, Vienna Insurance si-a transformat cele 40 de procente detinute din Kardan Financial Services B.V., actionarul majoritar al TBIH Financial Services, intr-o participatie directa, de 60%, la TBIH Financial Services, contra sumei de 34 milioane euro.

Vienna Insurance Group si-a majorat tinta de profit brut pentru 2006, de la 290 la 310 milioane euro, in urma cresterii cu aproape 23% a profitului sau brut la noua luni, acesta atingand valoarea de 230,7 milioane euro, a anuntat, in noiembrie 2006, compania.

Tinta de profit brut pentru 2007 a fost, de asemenea, majorata, de la 350 milioane euro la 370 milioane euro. Dupa primele noua luni ale anului 2006, Vienna Insurance Group, fosta Wiener Stadtische, a inregistrat un profit brut de 230,7 milioane euro, cu circa 23% mai mult decat in perioada similara a anului precedent, in conditiile in care, la nivelul intregului an 2005, profitul brut al Vienna Insurance Group s-a cifrat la circa 240 milioane euro. In acest interval, la nivelul grupului, compania a inregistrat un nivel consolidat al primelor brute subscrise in valoare de 4,32 miliarde euro, in crestere cu 14,4% fata de primele trei trimestre ale anului 2005.

"Aceste rezultate au fost obtinute in pofida cresterii numarului de cereri de depagubire datorate caderilor masive de zapada si inundatiilor", a afirmat compania. Valoarea despagubirilor platite de companie, in primele noua luni ale anului 2006, a crescut cu 14,3% fata de perioada similara a anului precedent, atingand suma de trei miliarde euro.

In Europa Centrala si de Est, Vienna Insurance Group a subscris, in primele trei trimestre din 2006, prime brute de asigurare in valoare de 1,6 miliarde euro, cu 43% mai mult decat in primele noua luni ale anului precedent.

Pe sectorul asigurarilor generale, subsidiarele din Europa Centrala si de Est ale Vienna Insurance Group au inregistrat afaceri de 1,19 miliarde euro, in crestere cu 40,5%, in timp ce, la asigurarile de viata, cresterea fata de primele noua luni ale anului 2005 a fost de 48,5%, valoarea primelor brute subscrise fiind de 420,8 milioane euro.

Potrivit estimarilor companiei, subsidiarele din afara Austriei ale grupului Wiener Stadtische vor genera, in 2007, 40% din profiturile totale ale grupului si vor deveni, pe viitor, motorul de baza al dezvoltarii companiei. Statele din Europa Centrala si de Est in care Vienna Insurance Group detine subsidiare sunt Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croatia, Polonia, Romania, Serbia si Ungaria.

Grupul austriac este al doilea asigurator al regiunii, dupa Allianz. Vienna Insurance Group detine, dupa primele noua luni ale anului 2006, o cota de 37% din piata asigurarilor din Europa Centrala si de Est, cu 5,9% mai mult fata de intregul an 2005.Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri