Bombardat cu critici si avertismente privind o iminenta deraiere a economiei romanesti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici ramane de neclintit. “Economia Romaniei confirma trendul cresterii robuste inregistrat in guvernarea PSD”, se arata intr-un comunicat al Ministerului, emis dupa intalnirea reprezentantilor sai cu delegatia Fondului Monetar International (FMI). Aceasta din urma a desfiintat, practic, politicile guvernamentale ale Executivului de la Bucuresti, avertizand cu privire la impactul dezastruos al acestora asupra echilibrului bugetar.

“La finalul consultarilor bilaterale dintre Ministerul Finantelor Publice (MFP) si FMI, sinteza concluziilor comitetului director al FMI a evidentiat imbunatatirea starii economiei, rata scazuta a somajului si imbunatatirea sectorului financiar. Romania beneficiaza de o crestere economica robusta, de cresterea numarului de noi locuri de munca si de o datorie publica scazuta”, se arata in comunicat.

La randul sau, ministru Finantelor sustine ca masurile economice adoptate de Guvernul Romaniei au continuat sa fie principalul motor al cresterii economice, astfel ca puterea de cumparare a populatiei masurata prin castigul salarial real a inregistrat un ritm aproape dublu de crestere fata de cel din perioada similara a anului trecut, atingand un nivel de 12,4%.

“In calitate de ministru de Finante voi continua sa sprijin investitiile publice si private prin masuri legislative, facilitati fiscale si finantare adecvata. In acelasi timp, este esential sa asiguram continuarea implementarii reformelor incepute si consolidarea infrastructurii nationale”, a declarat Eugen Teodorovici.

Insa tocmai lipsa investitiilor publice, masurile anti sector privat si stoparea reformelor structurale sunt criticate de oficialii FMI. Vezi aici ce spun reprezentantii FMI despre mersul economiei romanesti.

“Inflatia de baza, din care se exclud preturile cu volatilitate ridicata si cele la tutun si alcool, a inregistrat o dinamica generala moderata si stabila. In acelasi timp, conditiile climatice nefavorabile, care a cauzat o productie interna redusa la unele categorii de legume, precum si cresterea pretului barilului de petrol, sunt principalii determinanti care au influentat negativ inflatia. In ciuda avansului inflatiei, puterea de cumparare a populatiei, masurata prin castigul salarial real, a avut o crestere robusta aproape dubla (12,4%), fata de cel din perioada similara a anului trecut.

Scenariul boom–bust este inadecvat evolutiilor economice actuale, moderate in ceea ce priveste contul curent. De asemenea, datoria consolidata a sectorului privat s-a redus semnificativ, de la 64% din PIB in 2008, la 48% in 2018.

Declinul balantei comerciale s-a produs intr-o buna masura si pe fondul componentei bunuri de capital. Acesta poate constitui un fenomen pozitiv, in conditiile in care transferul de tehnologie din exterior poate sustine avansul exporturilor si contribui la cresterea productivitatii pe termen lung. In prezent, la nivelul trimestrului 1, deficitul de cont curent este acoperit in proportie de 150% de intrari de capitaluri negeneratoare de datorie externa (investitii straine directe si transferuri de fonduri europene destinate investitiilor). Continuarea imbunatatirii absorbtiei fondurilor europene pentru proiectele publice va genera o ajustare pozitiva a acestuia in perioada urmatoare.

Conform Articolului IV din Statutul FMI, anual sunt evaluate politicile economice si financiare ale tuturor membrilor pentru a urmari cresterea economica si stabilitatea rezonabila a preturilor. In acest context s-au derulat consultari bilaterale intre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si cei ai FMI, iar rezultatul acestor analize au un caracter de recomandare”, se arata in comunicatul MFP.

Si conducerea BNR a critica, recent, deciziile de stimulare a cresterii economice pe baza de consum, avertizand asupra cresterii excesive a deficitelor intr-o perioada buna a economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri