Pilonul II de pensii private, rezultatul unei reforme curajoase si necesare a sistemului de pensii intreprinsa de Romania in 2008, a generat mult interes mediatic in ultima perioada. Publicul larg cunoaste prea putine lucruri insa despre performantele acestui sistem in ultimul deceniu.

Unul din subiectele cele mai dezbatute este cel al randamentelor obtinute de fondurile din Pilonul II de pensii in aceasta perioada. Auzim si citim multe declaraii nefondate conform carora rezultatele obtinute de fondurile de pensii din Romania sunt mediocre, daca nu chiar slabe. Nimic nu poate fi mai neadevarat: un raport OCDE din 2018, intitulat „Pension Markets in Focus”, dezvaluie faptul ca Romania este pe locul 12 din cele 48 de tari analizate in privinta ratei reale anuale a rentabilitatii pe o perioada de 5 ani (ajustata cu inflatia). Fondurile din Pilonul II de pensii private au inregistrat o rata reala a rentabilitatii anuale de 5,5% in ultimii 5 ani. Daca luam in considerare un interval mai lung, de 10 ani, rata anuala medie a fost si mai mare, de 6,2%. O rata reala a rentabilitatii medie anuala de 0% inseamna ca randamentul anual obtinut acopera doar inflatia. Cu alte cuvinte, participantii la Pilonul II de pensii si-au vazut valoarea investitiilor crescand cu 6,2% in fiecare an din ultimii 10 peste rata inflatiei!

De asemenea, ponderea activelor sistemului de pensii privat in PIB reprezinta doar 5% in Romania, in timp ce media in tarile membre OCDE este de 50%. Dintr-o perspectiva globala, valoarea totala a activelor pensiilor private a crescut aproape in fiecare an (cu exceptia anului 2015) de la criza financiara din 2008, atingand 43,4 trilioane USD in 2017 (in comparatie cu nivelul din perioada anterioara crizei, de 28,2 trilioane USD).

Aceasta este o dovada a faptului ca toate economiile dezvoltate, chiar si cele care nu se confrunta cu o scadere demografica (cum ar fi Canada, Marea Britanie, SUA), sunt
interesate sa incurajeze economisirea sub forma unei pensii private. Romania ar trebui sa urmeze exemplul acestor tari si sa sustina metodele de economisire prin pensiile private si sa renunte la orice plan care ameninta stabilitatea arhitecturii pensiilor din Pilonul II.

Cresterea activelor fondurilor de pensii private in raport cu PIB-ul unei tari nu are efecte benefice doar pentru viitoarele pensii, dar si pentru economia din prezent. Potrivit unui studiu al Biroului pentru Analiza Politicilor economice din Olanda, fiecare 10% adaugat raportului active pensii private/PIB (procent al activelor pensiilor private in PIB) contribuie cu aproximativ 0,24% -0,3% la cresterea PIB-ului unei tari in fiecare an. Cresterea fluxului de capital catre sistemul de pensii privat sustine cresterea economica deoarece fondurile de pensii folosesc aceste fluxuri pentru a finanta companiile ce activeaza in economia reala.

Performanta sistemului roman de pensii private poate fi ilustrata printr-un exemplu, considerand urmatoarele ipoteze:

  • Maria, un contribuabil de 40 de ani, care contribuie la Pilonul II din 2008;
  • Maria va continua sa contribuie 3,75% din salariul sau brut (cota actuala) pentru inca 25 de ani la sistemul privat de pensii;
  • Maria va castiga salariul brut mediu pe economie pentru intreaga perioada a vietii sale active (pana la pensionare) si va continua sa plateasca 21,5% catre sistemul de pensii de stat de tip redistributiv (Pilon I). Pentru aceasta contributie la sistemul public, pensia de stat aferenta este echivalentul unui punct de pensie;
  • Rata rentabilitatii Pilonului II de pensii va acoperi doar inflatia in fiecare an. Aceasta este o ipoteza conservatoare, intrucat rentabilitatea medie anuala a fost mai mare din 2008 pana in prezent, dupa cum a fost aratat anterior;
  • Maria se va pensiona la 65 de ani si va trai pana la 75 (speranta de viata actuala in Romania).

Pe baza acestor ipoteze, in valori reale prezente, Pilonul II de pensii i-ar asigura Mariei o pensie de aproximativ 600 RON pe luna, in timp ce Pilonul I (pensia publica) ar fi de aproximativ 1.100 RON pe luna (1.100 RON este valoarea actuala a unui punct de pensie primit de la stat de un pensionar care a castigat salariul mediu pe economie pe toata perioada vietii sale active).

Daca ar fi sa comparam cele doua valori, observam ca, in timp ce Maria a contribuit de aproape sase ori mai mult la pensia publica fata de cea privata (21,25% versus 3,75% din salariul brut), pensia primita de la sistemul public nu este nici macar de doua ori mai mare decat cea asigurata de schema privata.

Discrepanta este evidenta si deriva din fundamentele diferite pe baza carora sunt construite sistemele de pensii: cel public este dependent de populatia activa prezenta pentru a sustine pensionarii si este, astfel, influentat de decizii politice, in vreme ce sistemul privat se bazeaza pe economisiri periodice care se cumuleaza de-a lungul intregii vieti active, precum si pe cresterea acestor economii prin investitii in instrumente financiare.

Se cuvine subliniat, in egala masura, faptul ca sumele din Pilonul II apartin fiecarui participant si vor fi mostenite de familie in cazul unui eveniment nefericit inainte de pensionare. Asadar, continuand exemplul de mai sus, daca Maria contribuie toata viata pentru pensie, iar la varsta de 65 de ani sufera un accident tragic, atunci toti banii acumulati in sistemul de pensii private vor merge catre familia sa. Nu acelasi lucru este valabil si pentru contributiile sale la sistemul public. Astfel, din perspectiva contribuabilului de astazi, fondurile de pensii private reprezinta o metoda net superioara de economisire pe termen lung si de creare de bunastare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri