Romania se claseaza pe primul loc in topul tarilor cu cea mai ridicata rata combinata a daunei din Europa, la egalitate cu Islanda (la finele trimestrului al treilea din 2018), fapt care sugereaza o eficienta scazuta a sectorului asigurarilor si dificultati in gestionarea activitatii de subscriere, a riscului de selectie adversa si a hazardului moral, potrivit celui mai recent Raport asupra stabilitatii financiare, realizat de catre BNR si citat de Adrian Marin, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare (UNSAR) la un eveniment recent legat de piata de asigurari. El a tinut astfel sa sublinieze nevoia de stabilitate a pietei de asigurari in contextul unei daunalitati zilnice tot mai ridicate.

"Am luat nota destul de recent de raportul BNR asupra stabilitatii financiare, publicat in aceasta saptamana, si care considera ingrijoratoare tendintele ratei combinate din piata de asigurari. Romania sa claseaza conform acestui studiu pe primul loc in topul tarilor cu cea mai ridicata rata combinata a daunei din Europa. Evident, trebuie sa privim din aceste considerente mai mult catre eficienta sectorului asigurarilor, catre gestionarea riscului de subscriere, a selectiei adverse si bineinteles a hazardului moral. Speram ca aceasta tendinta sa poata sa fie absorbita de piata intr-un ritm accelerat. Dar, pana atunci industria de asigurari de Romania, conform chiar datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, a platit sub forma de despagubiri, in medie, suma de trei milioane de euro in fiecare zi calendaristica de anul trecut", a declarat Adrian Marin (foto).

De ce discutam de un risc? Deoarece rata combinata constituie in principiu raportul dintre cheltuieli (plus daune) si venituri (prime brute subscrise) pentru o companie de asigurari. Asta inseamna ca o companie cu rata combinata de peste 100% trebuie sa completeze obligatiile financiare cu majorari de capital sau imprumuturi. La final de 2018, conform ASF, rata combinata a daunei calculata pe date cumulate pentru toate clasele de asigurari generale s-a situat la o valoare de 102,83%, in crestere comparativ cu indicatorul aferent anului 2017 ce inregistra o valoare usor sub nivelul de 100% (97,63%).

Potrivit raportului BNR mentionat, Romania se claseaza pe primul loc in topul tarilor cu cea mai ridicata rata combinata a daunei din Europa, la egalitate cu Islanda (la T3 2018), fapt ce sugereaza o eficienta scazuta a sectorului asigurarilor si dificultati in gestionarea activitatii de subscriere, a riscului de selectie adversa si a hazardului moral. In plus, piata asigurarilor din Romania este puternic concentrata pe produse de tip non-viata, 80 la suta din primele brute subscrise fiind asociate segmentului asigurarilor generale".

In acelasi timp, "solvabilitatea societatilor de asigurari se mentine la un nivel adecvat (rata medie a SCR (necesarul de capital de solvabilitate - n.r.) la nivelul pietei la T4 2018 a fost de 1,71), toti asiguratorii indeplinind cerintele minime de capital si fonduri proprii, precum si necesarul de capital de solvabilitate. Pozitia lichiditatii este eterogena, unele societati de asigurare inregistrand valori ale coeficientului de lichiditate subunitare, insa la nivelul pietei, lichiditatea se mentine satisfacatoare (2,3 coeficient de lichiditate la T4 2018 pentru segmentul asigurarilor generale si 4,5 pentru cel al asigurarilor de viata)".

"Sa nu uitam ca rata combinata este data de segmentul de asigurari generale, iar cel mai important aspect la acest indicator este ca trebuie sa fii atent la daunalitate si la cost. Asta inseamna eficienta si, bineinteles, selectia riscurilor! Acum, avand in vedere ponderea din piata noastra a segmentului de asigurari generale si implicit a pietei de asigurari auto, evident ca ori dezvoltam foarte mult partea cealalata, astfel incat, sa acoperi partea de non-viata care produce daune mari, ori trebuie sa iei alte masuri de eficientizare sau se le dezvolti", a mai spus Adrian Marin, presedintele UNSAR.

Asiguratorii au cumulat in anul 2018 prime brute subscrise in valoare de 10,14 miliarde lei, in crestere cu 4,5% fata de anul 2017. Defalcat, subscrierile aferente asigurarilor generale au fost in valoare de circa 8,04 miliarde lei, in crestere cu 4,6%, iar primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata, in suma de 2,1 miliarde lei, in crestere cu 4,3% comparativ cu 2017.

"Partea pozitiva in piata de asigurari este ca SCR si MCR arata stabilitate. Ingrijorarea poate sa fie legata de concentrare, dar atat timp cat este pe niste baze corecte speram ca piata merge in directia corecta. Dar, de rata combinata trebuie avut grija, pentru ca altfel nu ajungi la stabilitate. Speram sa fie absorbita. Ca sa poti sa o diluezi trebuie fie sa dezvolti alte segmente, fie sa iei anumite decizii de eficientizare", a incheiat Adrian Marin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri