Romania ramane “campioana” europeana a inflatiei. Cu o crestere anuala a preturilor de consum de 4,4% in mai, tara noasta se afla in varful clasamentului Eurostat la acest capitol si foarte departe de media europeana de 1,6%.

Pe locul urmamator, cu a doua cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din UE, se afla Ungaria, cu 4%, iar mai jos clasament sunt Letonia, cu 3,5%, Estonia, cu 3,1% si Bulgaria, cu o inflatie anuala de 2,9%.

La polul opus, cu cea mai redusa crestere a preturilor de consum s-au aflat, in luna mai 2019, Cipru, cu 0,2%, Portugalia, cu 0,3% si Grecia, cu o inflatie anuala de 0,6%.

In aceeasi perioada, in zona euro, inflatia medie a coborat la 1,2% de la 1,7% in April 2019. Cu un an in urma, inflatia anuala in zona euro a fost de 2%, care este, de altfel, si tinta Bancii centrale Europene.

Si media UE a coborat, in mai, la 1,6% de la 1,9% in aprilie 2019 si 2% in mai 2018.

Ce se va intampla in Romania cand vor creste preturile si in UE?

In timp ce in Romania avem o problema cu inflatia accelerata, in zona euro problemele sunt date de inflatia prea sacazuta.

O crestere a preturilor de consum cu 2% anual este considerata benefica (inflatia buna), pentru ca, pe de o parte, incorporeaza investiriile companiilor in inovare, si, pe de alta parte, ofera incredere in evolutia pozitiva a consumului, factor important de crestere economica.

De aceea, o inflatie sub 2% in zona euro este considerata nociva economiei.

In Romania, in schimb, inflatia creste mult prea accelerat, din cauza politicilor de stimulare a consumului care nu sunt sustinute de produsctia interna. Astfel, excesul de cerere (provenit din cresterea artificiala a veniturilor) se reflecta in importuri tot mai ridicate si in cresteri de preturi.

In aceste conditii, in momentul in care inflatia va creste si in celelate tari UE, din care Romania importa masiv, vom avea o problema si mai mare pentru ca la cresterile locale de preturi sa va adauga si inflatia “importata”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri