Dialogul dintre mediul de afaceri si autoritati “pare ca se reia” dupa o perioada in care consultarile nu au mai fost nici macar mimate, insa rezultatele sunt inca incerte. Guvernul a promis, intr-o intalnire recenta cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, modificarea OUG 114 si deschidere catre alte propuneri venite din partea mediului privat. Ce va pune pe masa Consiliul pentru IMM-uri la urmatoarea intalnire cu autoritatile?

Desi sperantele au palit dupa ce Guvernul a adoptat saptamana trecuta, intr-o singura sedinta, 10 Ordonante de urgenta fara consultare si fata a fi macar pe ordinea de zi (in ciuda votului de la referendum), reprezentantii mediului de afaceri isi fac temele pentru discutiile cu guvernantii.

Urmatoarea intalnire va avea loc joi, 4 iulie. La aceasta, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, va sustine subiecte precum Legea dialogului social (proiect aflat in dezbatere parlamentara) si absorbtia fondurilor europene.

Notiunea de “patron” se redefineste

Proiectul de Lege privind dialogul social, initiat de doi parlamentari, Adrian Solomon si Gabriel Petrea, vizeaza modificarea de la ZERO a tot ceea ce inseamna definirea, reprezentativitatea, contractele colective, negocierea, lucruri care nu au fost cerute de catre nimeni din partea patronala, sustine presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romnaia (CNIPMMR).

"In primul rand se redefineste notiunea de patron. Notiune de patron care este in Constitutie. Este un articol in Constitutie care defineste patronul, patronatele, sindicatul si sindicatele. Si se introduce o notiune noua, aceea de angajator. Extrem de periculos acest lucru. De ce? Pentru ca angajator este si statul. Ministerul de Finante este angajator, Guvernul este angajator, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Muncii...Eu le-am explicat la intalnirea pe care am avut-o cu primul ministru si cu membrii Guvernului si le-am spus ca daca maine doresc, dupa aceasta lege, Ministerul Sanatatii, cu Ministerul de Finante si cu Ministerul Muncii isi fac un patronat, ca si ei sunt angajatori conform legii si ne scot cu totul pe noi cei din economia privata din dialogul social. Ne dau la o parte si sunt ei reprezentantii angajatorilor si patronilor din aceasta tara", a spus Florin Jianu.

Profesiile liberale si reprezentantii salariatilor, exclusi

In plus, profesiile liberale (categorie care cuprinde aproximativ 600.000 de persoane) vor fi excluse de la negocieri, pentru ca, de regula, nu sunt angajatori.

Reprezentantii mediului de afaceri contesta si propunerea potrivit careia reprezentantii salariatilor sunt exclusi de la negocieri daca nu sunt inrolati intr-un sindicat.

Potrivi acestuia, nici confederatiile sindicale nu sunt multumite de acesta propunere, drept pentru care nimeni nu intelege de ce se insista pe aceasta varianta.

Jianu a mai precizat ca in Romania exista un numar record de contracte colective pe sectoare, 15.000 de asemenea contracte, o cifra care pana acum nu a mai fost atinsa.

"Daca prevederile din propunerea actuala de lege se mentin, vreau sa mentionez faptul ca nu va mai exista niciun patronat in Romania pentru ca felul in care dansii vor sa defineasca patronatele e strict sectorial. Ori in acest moment niciun patronat din Romania nu este organizat strict sectorial", a declarat Florin Jianu.

Presedintele CNIPMMR a spus ca organizatia se opune proiectului de lege si a declarat ca "daca lucrurile nu se asaza o sa iesim si noi cum au iesit actorii in strada, o sa aducem patronii, o sa aducem angajatii in Piata Victoriei si o sa ne cerem si noi o legiferare corecta, cinstita si egala si care sa nu arunce Romania in haos".

CNIPMMR, impreuna cu alte cinci confederatii patronale, considera initiativa extrem cde periculoasa, drept pentru care ii solicita premierului Viorica Dancila sa intervina pentru a limita efectele acestui proiect de act normativ.

Referitor la Ordonanta 114/2018, mediul de afaceri solicita in continuare modificarea acesteia in sensul eliminarii taxelor impuse in sectorul telecom, cele din energie (avand in vedere ca taxarea in domeniu a determinat cresterea importurilor de energie cu 80% in primele trei luni ale acestui an) si modificari suplimentare pentru sectorul constructiilor, sustine Florin Jianu, presedintele CNIPMMR.

Legea pensiilor si Codul administrativ, masuri falimentare

In privinta Legii pensiilor, recent adoptata de Parlament, si a Codului administrativ, aprobat de Guvern prin Ordonanta de Urgent, reprezentantii CNIPMMR sunt de parere ca cele doua acte normative sunt nesustenabile economic si nerecomandate social.

“Aceste doua acte normative sunt o continuare a unei abordari profund gresite din punct de vedere economic si social. Aceste amplificari ale pensiilor, normale si speciale, sunt nesustenabile. Ele au doua efecte: amplifica deficitul la bugetul statului si inflatia. De cate ori se amplifica inflatia, creste importul mai mult decat exportul, deci se amplifica si deficitul comercial, se deterioreaza si balanta de plati si asa mai departe. Sunt niste masuri falimentare si nici social nu sunt recomandate pentru ca nu sunt sustenabile. Indiferent cine va ramane la guvernare in perioada urmatoare, sub o forma sau alta, va trebui sa renunte la asa ceva pentru ca nu este sustenabil. Economia Romaniei nu are de unde sa suporte asa ceva”, a explicat presedintele de onoare al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Pe langa toate acestea, mediul de afaceri reclama si intentia autoritatilor de a aproba amnistia fiscala si introducerea impozitului forfetar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri